Tema Norge: Kriminella gäng i Oslo med omgivningar

En särskild utmaning för Oslo med omgivningar är kriminalitet begången av gäng som består av personer med utländsk etnisk bakgrund. Dessa gäng ligger bakom olika typer av kriminalitet som narkotika, rån, beskyddarpengar, illegal omsättning av vapen, hot och våldshandlingar. Deras största inkomstkälla är från smuggling och försäljning av narkotika. 

Under de senaste 18 åren har det förekommit olika uppgörelser mellan gängen. Det har förekommit flera fall av skottlossning på öppen gata där liv har gått till spillo. Våren 2006 kartlade Oslo polisdistrikt den illegala vapenmarknaden i Oslo och drog slutsatsen att möjligheten till väpnade sammanstötningar mellan gängen var hög. 

Det antas att Young Gungs, A-gänget och B-gänget tillsammans har 50-60 medlemmar. Gängen är hierarkiskt uppbyggda och enskilda individer eller familjer spelar en central roll. Gängen samarbetar med andra kända kriminella nätverk nationellt och internationellt. Det finns exempel på att gängmedlemmar från olika fraktioner köper och säljer varor och tjänster av varandra. Utöver dessa tre gäng finns det en fjärde gruppering i oslo som utmärkt sig de senaste åren. Det så kallade Furusetgänget i Groruddalen, Furuset Bad Boys, består av cirka 15 personer, varav några har en mer perifer anknytning. Det gänget har under årens lopp utvecklat sitt kriminella verksamhetsområde från vinningskriminalitet till grova rån, narkotika och våldsbrott. Flera av de centrala medlemmarna är föremål för långa fängelsestraff men grupperingen anses fortfarande utgöra en utmaning för polisen. 

Det förekommer alltid en viss rekrytering till gängen. Det är i stort sett yngre familjemedlemmar eller vänner till personer so redan tillhör gängen. De äldre gängmedlemmarna har hög status och en mängd materiella tillgångar som har attraktionskraft. Nya medlemmar är inte alltid kända av polisen och dessa kan därför användas till att begå brott utan lika stor risk för att bli upptäckta. 

De finns anledning till oro över etableringen av nya gäng som består av medlemmar med minoritetsbakgrund. Flera polisstationer i Oslo meddelar att de har tilltagande problem med ungdomar som tillsammans sätter sig upp mot polisen och begår brott. Det finns en uppsjö riskfaktorer hos vissa grupper bestående av minoritetsungdomar som polisen och relevanta samarbetsparter i samhället måste arbeta med för att förändra.

översättning: Torgny Peterson       

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0