Tema Norge: Kriminella från Östeuropa

Under de tre senaste åren har antalet mot medborgare, som misstänkts eller åtalats för brott, från länder i Östeuropa varit relativt stabilt. Det har emellertid förekommit en ökning när det gäller medborgare från Polen och Baltikum. 

Det är speciellt bland medborgare från Polen och Litauen som det noteras en ökning. 2003 registrerades 1 390 ärenden som rörde misstanke/åtal om polska medborgare. 2005 låg motsvarande siffra på 1 999. Under samma period har antalet ärenden avseende litauiska medborgare ökat från 1 028 till 1 513.  

Ökningen i registrerade lagbrott, som involverar medborgare från dessa länder bör ses i samband med EU-utvidgningen och den geografiska närheten till Norge. EU-medlemskapet har gett utvidgade rättigheter när det gäller uppehåll och det har förekommit en ökning av medborgare från Polen och Litauen i Norge. 2005 utfärdades 37 203 arbetstillstånd (inklusive förnyelser av arbetstillstånd) till medborgare från EU:s nya medlemsländer. Av dessa utfärdades 24 188 till polska medborgare och 8 902 till medborgare från Litauen. Norge är det nordiska land som utfärdar flest arbetstillstånd till medborgare från de nya länderna i EU. Detta förklaras med att det finns ett stort behov av arbetskraft inom säsongsberoende områden. Det gäller speciellt lantbruket men också bygg- och anläggningsbranschen. 

En del av de registrerade lagbrotten av medborgare från länder i Östeuropa gäller överträdelser av utlänningslagen, men det flesta ärendena handlar om vinningskriminalitet. 

Balkan
Det är en viss nedgång i antalet registrerade ärenden rörande medborgare från länder på Balkan. En del som kommit från tidigare krigshärjade områden har återvänt. Beträffande ärenden rörande personer från Sydosteuropa gäller de merparten ärenden gärningsmän från Serbien, Montenegro och Albanien. 

Bland medborgare från det området handlar merparten ärenden om vinningskriminalitet, följt av överträdelser mot vägtrafiklagen, våld och överträdelser av utlänningslagen. En del grova brott, bland annat grova narkotikabrott, har också registrerats. 

Kriminella nätverk med etnisk härkomst från Balkan har under många år varit akiva i stora delar av Västeuropa och Skandinavien. Balkan har en strategisk position mellan produktions- och mottagarländer. Balkanrutten är fortfarande den mest aktuella när det gäller smuggling av heroin från Afghanistan via Turkiet till Västeuropa. Det finns också upplysningar som tyder på att rutten också är aktuell för smuggling av annan narkotika, till exempel kokain från Sydamerika.

översättning: Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0