Skärpt syn på allvarliga våldsbrott

Regeringen beslutade 29 mars om direktiv till en utredning som skall överväga och föreslå förändringar av strafflagstiftningen i syfte att markera en skärpt syn på allvarliga våldsbrott. Som särskild utredare har utsetts rätts- och expeditionschefen Anders Perklev. Utredningen ingår som ett led i den av regeringen utlovade reformeringen av påföljdssystemet.

I uppdraget ingår vidare att överväga förändringar som ger större skillnader i fängelsestraffens längd när det har förelegat försvårande eller förmildrande omständigheter i det enskilda fallet. Dessa överväganden skall göras beträffande brott i allmänhet, inte enbart våldsbrott. Utredaren skall också överväga vilken betydelse det har för straffbestämningen att en person döms för flera brott och att en person återfaller i brott efter en tidigare dom.

Utredaren skall dessutom överväga hur påföljdsfrågor m.m. kan ges större uppmärksamhet i brottmålsprocessen, t.ex. genom att åklagaren får en skyldighet att framställa preciserade yrkanden och skäl i dessa frågor.

Uppdraget skall redovisas senast den 30 april 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0