Regeringsbeslut om medel till alkohol- och drogförebyggande insatser

Regeringen har idag beslutat att bevilja 193 881 000 kronor som stöd till olika alkohol- och drogförebyggande insatser. Följande verksamheter har tilldelats stöd:

Samtliga länsstyrelser
100 280 000 kronor till länsstyrelserna för att fördelas av länsstyrelserna till förebyggande åtgärder i kommunerna och insatser för barn till föräldrar med missbruksproblem eller psykisk ohälsa och till barn i familjer där våld och övergrepp mellan vuxna förekommer samt för missbrukande kvinnor som utsätts för våld. Dessa medel skall bidra till att förverkliga intentionerna i de nationella handlingsplanerna. Medel fördelas av länsstyrelserna efter ansökan från kommuner och/eller kommuner i samarbete med frivilligorganisationer eller landsting. Länsstyrelserna skall eftersträva att hälften av bidragsbeloppet per län används för insatser riktade till dessa barn.

Resterande medel skall användas till förebyggande åtgärder i kommunerna. Kommunerna bör när det gäller det alkohol- och narkotikaförebyggande arbetet tydliggöra sitt ansvar, förstärka sin samordning, skapa varaktiga strukturer och intensifiera sina insatser inom de områden som utpekas i de nationella handlingsplanerna. Bidrag bör särskilt kunna utgå till anställning av samordnare för det kommunala folkhälsoarbetet med inriktning på alkohol- och narkotikaförebyggande arbete. Kommunerna skall kunna söka stöd för att utveckla skyddsfaktorer och minska riskfaktorer som har ett samband med ett eventuellt senare missbruk. Det gäller exempelvis familje- och föräldrastödsinsatser, insatser i skolan, opinionsbildning, insatser inom nöjesvärlden, på universitet och högskolor och på arbetsplatser samt insatser för att begränsa tillgängligheten till narkotika och illegal alkohol.

14 780 000 skall länsstyrelserna fördela för att stödja kommunernas utvecklingsarbete, när det gäller öppenvård för ungdomar som riskerar att utveckla eller redan har utvecklat ett missbruk samt vuxna missbrukare. Länsstyrelserna bör prioritera stöd till samarbets- och vårdkedjemodeller mellan olika vårdgivare och organisationer eller anhöriga.

Samtliga landsting - Riskbrukssatsning
20 442 000 kronor har tilldelats samtliga landsting (utom Gotland som inte sökt) för att utveckla det alkoholförebyggande arbetet i landstingens primärvård. Landstingens egen insats motsvarar minst lika mycket. Målsättningen är att stödja de landsting som själva vill satsa på aktiviteter som bidrar till att det alkoholförebyggande arbetet skall få en självklar plats i primärvården.

Alkoholkommittén
24 440 000 kronor till Kommittén om genomförande av den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador (Alkoholkommittén S 2001:02) i enlighet med kommitténs verksamhetsplan för år 2007.

Socialstyrelsen
15 000 000 kronor som Socialstyrelsen skall fördela till olika frivilligorganisationer i syfte att stärka deras alkohol- och narkotikaförebyggande arbete.

Att utveckla målinriktade och samordnade förebyggande insatser på kommunal nivå är ett prioriterat område. I detta arbete har frivilligorganisationerna en viktig roll. De förstärker och kompletterar samhällets insatser genom att bedriva ett förebyggande, stödjande och opinionsbildande arbete på alkohol- och narkotikaområdet.

Medlen skall dels avse stöd för tillämpning av redan kända och verk¬ningsfulla metoder och arbetssätt, dels satsning på mer oprövade verksamheter och områden. Medel kan också beviljas för att sprida erfarenheter av framgångsrikt och väl dokumenterat arbete - goda exempel. Insatserna skall huvudsakligen riktas mot barn, ungdomar, unga vuxna och insatser i arbetslivet i enlighet med intentionerna i de nationella handlingsplanerna på alkohol- och narkotikaområdet.

Statens Folkhälsoinstitut - Skoluppdraget
5 960 000 kronor till Statens Folkhälsoinstitut för uppdraget att implementera alkohol- och drogförebyggande arbete i skolan. Fokus för projektets sista år kommer att ligga på nationell kunskapsspridning via länsvisa konferenser, som genomförs i samarbete med regionala och lokala aktörer.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN
12 479 000 kronor till CAN för arbetet med alkohol- och narkotikaförebyggande insatser. CAN skall bedriva basfaktaförmedling, genomföra undersökningar och statistiksammanställningar, samverka med andra organisationer, bedriva regional verksamhet och medverka i internationellt samarbete.

Gotlands kommun
500 000 kronor till Gotlands kommun för arbetet med alkohol- och narkotikaförebyggande insatser under sommaren 2007. Insatserna skall bidra till att vidareutveckla arbetet med att motverka ordningsstörningar i Visby.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0