Lugnare krogar ger stor samhällsvinst

Folkhälsoinstitutet meddelar att beräkningar från institutet visar att en (1) satsad krona på förebyggande alkoholarbete på krogen kan ge 39 kronor tillbaka. Vinsterna är stora främst i rättsväsendet till följd av färre våldsbrott.  

STAD, STockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem, är ett alkoholförebyggande arbete i restaurangbranschen som startade 1996. Det handlar om samarbete mellan kommun, länsstyrelse, polis och restaurangbransch, utbildning i ansvarsfull alkoholservering (ingen servering till ungdomar under 18 år och till märkbart påverkade gäster) och förstärkt tillsyn.  

En tidigare utvärdering av arbetet i Stockholms city visar på en minskning av antalet polisanmälda våldsbrott med 29 procent som en följd av minskat berusningsdrickande. 

Statens folkhälsoinstitut har nu genomfört en hälsoekonomisk analys av ansvarsfull alkoholservering. Bland annat ligger en enkätstudie bland våldsoffer i Stockholm som grund för analysen.  

Resultaten visar att kostnaden för det förebyggande krogarbetet i Stockholm City var 7,4 miljoner kronor under en treårs period. Den genomsnittliga kostnaden för ett våldsbrott beräknas till 177 045 kronor. Med en 29 procentig nedgång av våldsbrotten beräknas den samhällsekonomiska vinsten av STAD-projektet till 291 miljoner.  

Rättsväsendet står för den största andelen av besparingen (78 procent). Förhållandet är därmed 1:39 mellan kostnad och besparing i projektet. Även med försiktiga antaganden visar analysen på betydande samhällsekonomiska vinster, den lägsta är 1:7 då bara polisens kostnader för brottsanmälningar räknas in. Analysen visar också på betydande vinster i form av förbättrad hälsa och livskvalitet. Hälsovinsten motsvarar 3-4 liv med normal hälsa.

I anslutning till arbetet med ansvarsfull alkoholservering har Folkhälsoinstitut också tagit fram skriften Handbok i tillsyn för polis och kommunala alkoholhandläggare som ett stöd i tillsynsarbetet. Handboken tar bland annat upp hur ordningsläget och berusningsgrader ska bedömas. Folkhälsoinstitut arbetar sedan 2002 med att sprida STAD-metoden i hela landet.   

Läs också:
Ansvarsfull alkoholservering i krogmiljö: kostnader, besparingar och hälsovinster 

Besök också:
Utbildning och handledning 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0