Lärarlyftet - mångmiljardsatsning på fortbildning och höjd status

3,6 miljarder kronor satsas på fortbildning för lärare till och med 2010. Det innebär att 30 000 lärare får möjlighet att gå en akademiskt kvalificerad fortbildning.

Bland låg- och mellanstadielärare prioriteras fortbildning inom läsning, skrivning och räkning. Bland högstadie- och gymnasielärare prioriteras ämnesfördjupning. Även fortbildning i Svenska som andra språk prioriteras.

Läraren är tjänstledig med 80 procent lön under studietiden, staten står för 70 procent av kostnaden och kommunen för 30 procent av kostnaden.

Utbildningen ska bedrivas vid universitet eller högskolor och bekostas av staten. Skolverket upphandlar kurser för att täcka det ökade behovet, men även befintliga universitetskurser kan sökas.

Kurserna ska i första hand vara 15 (halv termin) eller 30 högskolepoäng (hel termin), och de kan läsas på hel eller halvfart. Sammanlagt satsas 2767 miljoner på denna del av lärarsatsningen.

Andra satsningar inom Lärarlyftet är:
* fortbildning för sfi-lärare (51 miljoner),
* vidareutbildning för  att ge obehöriga lärare behörighet (240 miljoner),
* forskarutbildning (500 miljoner) och
* utbildning i specialpedagogik för specialpedagoger och behöriga lärare (66 miljoner).


Kommentarer
Postat av: onceinmylifeblogg.se

bra att det satsas på skolan är dock trött på mitt studielån som jag själv bekostade för att bli lärare när andra rider in med mina skattepengar som betalning.

2007-04-20 @ 11:17:05
URL: http://onceinmylifeblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0