Internet-poker ett växande problem bland spelmissbrukare

Folkhälsoinstitutet meddelar att pokerspel på nätet blir ett allt större problem enligt spelare som vänder sig till Stödlinjen. Och allt fler ringer och söker stöd och råd för datorspelsproblem. Det framgår av ny statistik ur årsrapporten från den nationella stöd- och hjälplinjen för spelare.  

Stödlinjen, 020-81 91 00, drivs av Spelinstitutet på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.  

Linjen är en nationell hjälpresurs dit spelare och anhöriga kan vända sig för att få hjälp i frågor som rör spelande och spelberoende. 2006 identifierades totalt 5790 samtal. Av dessa var 1077 stödsamtal och 662 stycken var informationssamtal. Inkommande samtal till Stödlinjen är relativt konstant de senaste åren.  

Ur gruppen som klart kunde identifieras som spelare har drygt 700 personer uppgett ett huvudsakligt spel som orsakar deras problem. Dominerande på listan över spelformer är Jack Vegas med drygt 30 procent, tätt följt av pokerspel på nätet som gått från 22 procent 2005 till 29,5 procent 2006.  

Därmed tenderar trenden med Internet-poker som huvudsakligt problemspel att öka och har så gjort efter en kraftig ökning mellan åren 2004-2005.  

Vi vet att snabba och lätt tillgängliga spel som exempelvis Jack Vegas i större grad kan bidra till utvecklingen av ett missbruk. Detsamma gäller för nätpoker,
säger Anders Stymne på spelberoendeuppdraget vid Statens folkhälsoinstitut.  

Antalet samtal som tar upp frågor kring datorspelande blir fler jämfört med tidigare år. Från 102 stycken år 2005 till 184 stycken 2006. Nytt för i år är att spelarna själva börjat höra av sig till Stödlinjen, på grund av oro eller upplevelse av att spelandet fått negativa konsekvenser. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0