Förbättrat mottagande för ensamkommande barn och förstärkning av Migrationsverket

Regeringen föreslår i vårpropositionen höjda ersättningar till de kommuner som har avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande asylsökande barn. Detta för att fler kommuner ska välja att teckna avtal och för att mottagandet ska bli bättre. Budgeten innehåller också förstärkningar till Migrationsverket.

Schablonersättningarna till kommunerna för att ta emot ensamkommande barn höjs. Samtidigt görs en fördubbling av den årliga grundersättningen under 2007 för att ytterligare stimulera kommunerna att teckna avtal om mottagande.

Utöver detta kommer kommunerna framöver även att få ersättning för vård enligt socialtjänstlagen även efter att den unge fyllt 18 år och fram till 21 -årsdagen, under förutsättning att vården har påbörjats före 18 års ålder.
Ytterligare en förbättring av ramverket kring mottagandet av ensamkommande barn är att ett mer enhetligt ersättningssystem skapas för både asyltiden och efter ett eventuellt uppehållstillstånd.

Dessa förändringar ökar barnens trygghet då de så långt det är möjligt kommer att få stanna på ett och samma ställe utan att behöva byta vistelseort eller skola. Kommunerna ges också bättre förutsättningar att planera sin verksamhet.

Jag är glad att vi på detta sätt kan tillmötesgå de kommuner som har haft synpunkter på ersättningarna för mottagandet. När vi nu höjer ersättningarna hoppas jag att fler kommuner ställer upp och tar emot ensamkommande barn, säger migrationsminister Tobias Billström.

Utöver satsningen på mottagandet av ensamkommande barn görs också en förstärkning av Migrationsverket med anledning av det ökade antalet asylsökande som väntas i år. Migrationsverket ges bättre förutsättningar att ge ett de asylsökande ett bra mottagande samtidigt som handläggningstiderna hålls korta.  Regeringen tillför därför verket 550 miljoner kronor 2008 och 300 miljoner kronor 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0