En mer öppen domarutbildning

Justitierådet Anna Skarhed överlämnar i dag promemorian En mer öppen domarutbildning, Ds 2007:11, till justitieminister Beatrice Ask.

I promemorian föreslås att ett antal olika åtgärder vidtas för att säkra tillgången på skickliga och väl kvalificerade domare i Sveriges domstolar.

Fler unga jurister bör få möjlighet att arbeta i domstol
Det bästa sättet att garantera att domstolarna i framtiden kommer att kunna rekrytera skickliga och lämpliga domare är att fler unga jurister får möjlighet att arbeta i domstol. Antalet utbildningsplatser i domstolarna bör därför öka jämfört med idag. Även jurister som inte är notariemeriterade bör ha möjlighet att konkurrera om domarutbildningsplatser i hovrätt och kammarrätt. Domarutbildning bör även fortsättningsvis bedrivas inom samtliga överrättsområden.

Domarutbildningen bör bli mer flexibel
Notarieutbildning, tjänstgöring som föredragande i överrätt, fiskalstjänstgöring i underrätt och adjunktion i överrätt skall alltjämt vara de fyra delarna i en fullständig domarutbildning. Förslaget skapar dock en mer flexibel ordning för den enskilde, som får större frihet att välja en eller flera delar, samtidigt som det underlättar för domstolarna att upprätthålla en väl fungerande beredningsorganisation.

Utbildningen av domare bör ytterligare utvecklas
Ett systematiskt kvalitetsarbete har sedan en tid startat i domstolarna. En del i detta arbete är att ytterligare utveckla och förbättra de teoretiska och praktiska delarna av domarutbildningen. Att fortsätta detta arbete är nödvändigt om domstolarna i framtiden skall kunna locka till sig unga skickliga jurister. Engagemanget hos domstolscheferna och äldre domare ute i domstolarna blir här av avgörande betydelse.

Åtgärder för att få fler erfarna jurister utan domarutbildning att söka domaranställningar
För att även skickliga och lämpliga jurister som inte är domarutbildade skall kunna rekryteras till domstolarna bör marknadsföringen av domaranställningar öka och berednings- och rekryteringsförfarandet vid domaranställningar utvecklas. Ett bra sätt att skapa intresse för arbetet som domare är vidare att ge redan etablerade jurister möjlighet att under en period få tjänstgöra i överrätt, s.k. extern adjunktion. Möjligheterna till sådan tjänstgöring bör utvecklas och permanentas.

En utveckling av rekryterings- och beredningsförfarandet vid domaranställningar
Att rekryterings- och urvalsprocessen inför domaranställningar fungerar väl är av yttersta vikt för att upprätthålla en hög kvalitet i den dömande verksamheten. De förslag som tidigare lagts fram om en ny Domarnämnd bör genomföras.

Läs också:
Ds 2007:11 En mer öppen domarutbildning

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0