Uttalande av statsminister Göran Persson med anledning av antagandet av FN:s terrorismstrategi

"FN:s nya strategi är ett viktigt och mycket välkommet steg i den globala kampen mot terrorismen", kommenterar statsminister Göran Persson efter att FN:s generalförsamling på fredagskvällen enhälligt antagit en global strategi mot terrorism. "Det är oerhört betydelsefullt att samtliga FN:s 192 medlemsländer står bakom strategin och dess kraftiga fördömande av terrorism."

"FN:s globala strategi mot terrorism antogs efter månader av intensiva konsultationer. Förhandlingsarbetet har letts av Sveriges utrikesminister och generalförsamlingens ordförande Jan Eliasson. Strategin är en konkret handlingsplan som föreslår en rad insatser för att förebygga och motverka terrorismens grundorsaker och spridning."

"Strategin lägger grunden för ett fördjupat globalt samarbete för att förhindra terrorism. Jag fäster stor vikt vid att strategin så tydligt lyfter fram FN:s roll i det arbetet. Jag välkomnar också strategins tydlighet om att terrorism måste bekämpas inom folkrättens ramar, med respekt för internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter."

"Gårdagens beslut är en stor framgång för FN och för det arbete som har bedrivits under generalförsamlingens 60:e session under ledning av Jan Eliasson. Beslutet innebär att ännu en viktig del av de åtaganden som gjordes vid förra årets FN-toppmöte nu har uppfyllts."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0