NATO:s generalsekreterare säger nej till kamp mot narkotika

Dagen efter att chefen för FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), Antonio Maria Costa, vädjat om kraftfulla militära insatser av NATO-styrkorna för att förstöra opiumindustrin i södra Afghanistan meddelar NATO:s generalsekreterare, holländaren Jakob de Hoop Scheffer, att NATO inte ska ägna sig åt att jaga narkotikabaroner och förstöra heroinframställningen i Afghanistan.

I ett uttalande, citerat av dansk radio (DR) säger de Hoop Scheffer att "oavsett hur viktigt det är att bekämpa narkotikakriminalitet så kan NATO inte åta sig att leda alla insatser i Afghanistan."

Ett besynnerligt uttalande! Man kan fråga sig vilket mandat NATO:s generalsekreterare fått av medlemsländerna för att bara efter några timmar efter det att Costa vädjat om militära insatser konstatera att narkotikabekämpning inte är en uppgift för NATO.

I ett uttalande i samband med presentationen av den rapport som redovisar årets produktion av opiumvallmo i Afghanistan sa Costa, "Jag uppmanar NATO-styrkorna att förstöra heroinlaboratorierna, skingra opiumbasarerna, angripa opiumkonvojerna och se till att de stora narkotikahandlarna hamnar inför rätta. Jag uppmanar koalitionsländerna att ge NATO det mandat och de resurser som krävs."

Tidigare rapporter i svensk och utländsk press har redovisat NATO-styrkornas handfallenhet inför drogbaronerna. Det är hög tid att medlemsländerna i NATO utvidgar mandatet och ställer nödvändiga resurser till förfogande för att intensifiera kampen mot drogbaronerna och deras samarbetspartners- bland annat talibanerna - för att på så sätt i möjligaste mån bekämpa såväl narkotikahantering som terrorism, som numera är tätt sammanlänkade.

Det finns anledning att starkt ifrågasätta uttalandet från NATO:s generalsekreterare och också ifrågasätta motiven till hans inställning.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0