Krav på kraftfulla militära insatser mot opiumindustrin i Afghanistan

Chefen för det Wien-baserade FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), Antonio Maria Costa, vädjar om kraftfulla militära insatser av NATO-styrkorna för att förstöra opiumindustrin i södra Afghanistan. 

Då Costa vid en presskonferens igår (12 september) presenterade UNODC:s opiumrapport för 2006 nämnde han att den dramatiska ökningen av odling av opiumvallmo  och produktion av heroin är mest framträdande i de alltmer laglösa provinserna Helmand och Kandahar i södra Afghanistan. ”I den turbulenta södra regionen måste arbetet för att bekämpa upprorsmakare och narkotihantering gå hand i hand för att stoppa den onda cirkel där narkotika finansierar terrorister och terroristerna skyddar narkotikasmugglarna”, sa Costa.

”Jag uppmanar NATO-styrkorna att förstöra heroinlaboratorierna, skingra opiumbasarerna, angripa opiumkonvojerna och se till att de stora narkotikahandlarna hamnar inför rätta. Jag uppmanar koalitionsländerna att ge NATO det mandat och de resurser som krävs.”
 

2006 ökade odlingen av opiumvallmo i Afghanistan med 59% till att omfatta totalt 165.000 hektar. Skörden uppgår till ofattbara 6.100 ton, vilket är en ökning med 49% jämfört med 2005, vilket mer eller mindre gör Afghanistan till den störste ’opiumförsörjaren’. 

Endast sex av landets 34 provinser är fria från opiumodlingar. 2006 minskade odlingen i åtta provinser, i huvudsak i den mer stabila norra delen av landet. I Afghanistan i sin helhet ökade antalet personer sysselsatta med odling av opiumvallmo med en tredjedel till 2,9 miljoner, vilket utgör 12,6% av hela befolkningen. 

”Intäkterna från årets skörd kommer att bli mer än 3 miljarder dollar ( ca 22 miljarder kronor), vilket kommer att göra en handfull kriminella och korrupta tjänstemän extremt rika” sa Costa.  Costa varnade också drogkonsumerande nationer för att den kraftiga ökningen av opiumvallmo i Afghanistan troligtvis kommer att resultera i en kraftig ökning av antalet heroinöverdoser med dödlig utgång när det nya heroinet börjar nå användarna 2007.

“Erfarenheten visar att massiv överproduktion av heroin inte leder till lägre priser, men däremot till doser av heroin med hög renhetsgrad. Det betyder fler dödsfall till följd av överdoser”, sa Costa. ”Jag befarar att den nya skörden, när den når konsumentledet 2007, kommer att döda fler än de 100.000 som dödats senaste tiden.

Situationen kräver samordnade insatser som enligt Costa bland annat innebär utvecklingsstöd i kombination med kraftfull utrotning av de illegala skördarna. Costa konstaterar också att talibanerna erbjuder dagslöner som är två gånger högre än de löner som de som skördar annars får. Därför måste finansiell hjälp öka och kanaliseras snabbare om den ska ha någon effekt.

Hjälpprogrammen måste också villkoras på så sätt att ju kraftfullare distrikts- och provinsledare engagerar sig för att eliminiera opium och bekämpa korruption, desto mer hjälp bör dom få.

Det är vidare absolut nödvändigt för Afghanistans regering att jaga de mest ökända narkotikasmugglarna och bekämpa de tydligaste fallen av korruption och fylla de hundra platserna i det nya, högsäkerhetsfängelset i Pul-I-Charki utanför Kabul.

Beslag och återfördelning av illegalt förvärvade tillgångar, speciellt landområden och hus, kommer att öka regeringens trovärdighet och folket stöd.

Det är också viktigt att att uppmuntra Afghanistans grannländer att hindra frivilliga, vapen och pengar att nå upprorsmakare och också förhindra importen av de kemikalier som behövs för produktionen av heroin.

Det är vidare väsentligt att bekämpa konsumtionen av heroin. De länder som ger Afghanistan stöd är samtidigt de största konsumenterna av heroin från Afghanistan. Dessa [väst] länder måste arbeta mer kraftfullt för att bekämpa efterrågan på heroin.

Costa sa också att det förslag som vid en första anblick kunde verka tilltalande – att omvandla illegalt opium till morfin för medicinska ändamål – inte är något universalmedel. Det skulle ta åtminstone en generation innan Afghanistan skulle kunna garantera säkerheten kring en sådan handel med morfin. Vidare finns det ingen brist på morfin och priset på illegalt opium är fem gånger högre än priset på medicinskt opium, enligt Costa.

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Hur kommer Costa på den löjligt höga siffran 100.000 och vad menas med senaste tiden?

2006-09-13 @ 15:00:56
Postat av: Torgny Peterson

Costa syftar förmodligen på det stora antal överdoser i hela världen som skett under de senaste åren. I det engelska uttalandet använder Costa termen 'recent past'.

2006-09-13 @ 15:32:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0