FN berömmer svensk narkotikapolitik

FN:s drog- och brottsbekämpningsorgan, UNODC, beskriver i en ny rapport den svenska narkotikapolitiken som en stor framgång.

"Det känns glädjande men sätter samtidigt nödvändig press på samhället att fortsätta arbeta målinriktat mot narkotika", säger regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries.

I motsats till den generella trenden i Europa, har narkotikaanvändningen i Sverige minskat de senaste fem åren.  I rapporten ‘Sweden´s successful drug policy: A Review of the evidence’ jämförs Sverige med övriga Europa i fråga om förekomst och bekämpning av narkotika. Skillnaderna är tydligt märkbara, i synnerhet när det gäller ungdomars erfarenhet av narkotika.  Bland ungdomarna i årskurs nio i Sverige är det 6 procent som någon gång har testat narkotika. Genomsnittet i övriga Europa är 22 procent.

"Jag är personligen övertygad om att nyckeln till framgången i Sverige är att den svenska regeringen har tagit narkotikaproblemet på allvar och genomfört en politik som angriper problemet", skriver UNODC:s chef Antonio Maria Costa i förordet till rapporten.

UNODC tillskriver också Björn Fries och Mobilisering mot narkotika en del av den positiva utvecklingen. Den nationelle samordnaren och dennes kansli har, enligt UNOCD, fungerat som katalysator och varit agerande i arbetet med att mobilisera alla nivåer i samhället mot ett gemensamt mål: Att minska droganvändningen och därmed närma sig visionen om ett narkotikafritt samhälle.

En av få svagheter i den svenska narkotikapolitiken är, enligt FN-organet, att det finns ett stort antal tunga missbrukare. Sedan 2001 har antalet visserligen minskat från 28 000 till 26 000, men Sverige närmar sig ändå EU-genomsnittet på 0,5 procent av befolkningen (15-64 år).

"Jag  är uppmärksammad på problemet och har därför föreslagit en behandlingsgaranti för personer med missbruk. Nu är det upp till regeringen att avgöra frågan", säger Björn Fries.

Läs också:
Press release in English: UN drugs chief praises Swedish drug control model
Statistikbilaga

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0