Unge Venstre i Norge vill legalisera all narkotika

Unge Venstre i Norge har haft möte i Elverum i helgen och låter meddela följande:

Unge Venstre anser att dagens narkotikapolitik inte fungerar, varken när det gäller att förhindra nyrekrytering av missbrukare, minska narkotikarelaterad kriminalitet eller när det gäller att förbättra den sociala situationen för missbrukarna.Unge Venstres årsmöte har därför i helgen vidtagit en radikal ändring beträffande norsk narkotikapolitik.

”En historisk brytning med en misslyckad politik” kallar Unge Venstres ordförande, Lars-Henrik Michelsen beslutet. ”Unge Venstre visar sig som äkta radikala liberaler, vi gör upp med en misslyckad politik och tänker i nya banor.” 

Unge Venstre anser att narkotikaberoende i första hand är en sjukdom. Det är ingen vits med att straffa missbrukarna för deras användning av narkotika. Unge Venstre vill därför legalisera köp, bruk och innehav av narkotika för de som redan har utvecklat ett beroende. Detta kan underlätta kontakten mellan användare å ena sidan och sjukvårdspersonal och polis å andra sidan. Den kontakten är avgörande för att uppnå fungerande preventions- och behandlingslösningar.

En legal distribution av narkotika kommer dessutom att se till att narkomanerna får tillgång till ren och säker narkotika – med känt innehåll och i kända mängder. Detta kommer att minska riskerna för överdoser. En legal tillgång till narkotika bör kombineras med goda erbjudanden om behandling. Målet för en sådan politik är att missbruk av tunga narkotiska preparat över tid ska minskas och att skadeverkningarna av missbruk ska minska.

”Distribution av narkotika ska ske genom offentligt kontrollerade kanaler. Det ska finnas klara restriktioner för vad och till vem dylika distributionsställen kan distribuera. Det ska vidare finnas klara begränsningar när det gäller tillgängligheten för nya användare och distribution av narkotika ska kopplas till recept utskrivet av läkare eller en motsvarande dokumentation som visar att användaren är beroende eller har något annat medicinskt behov”, säger Michelsen.

Vidare menar Unge Venstre att polisen ska omprioritera sina resurser från att jaga narkomaner och småanvändare av lätta droger till en koncentrerad insats mot organiserade, kriminella miljöer som idag har narkotika som sin viktigaste inkomstkälla.

”Det är fel att hålla fast vid en politik som bevisligen har misslyckats när det gäller att begränsa mänskligt lidande. Såväl narkomanerna som samhället i övrigt är offer i kriget mot narkotika”, säger Michelsen.

Tycker alltså, om man får tro Michelsen, norska Unge Venstre, ett ungdomsförbund som säger sig vilja ta strid för de mest utsatta, ett ungdomsförbund som kallar sig radikaler, men som genom ett legaliseringsförslag istället sanktionerar missbruket av narkotika. Narkotika har samma effekt oavsett vem som distribuerar den. Att tro att legalisering av all narkotika på något sätt skulle lösa det norska narkotikaproblemet är så nära narkotikareaktionärt tänkande man kan komma. 

Alla avdelningar i Unge Venstre är dock inte lika positiva som Michelsen. Så säger till exempel Unge Venstres avdelning i Nord-Trøndelag via Unge Venstres ordförande i området, Bjørn Stian S. Hojem, till Trønder-Avisa den 12 oktober att förslaget inte har stöd i området. Hojem fruktar tvärtemot Michelsen att legalisering kommer att sänka tröskeln för att börja med narkotika. Hojem betonar också att Michelsens syn på legalisering inte är officiell Unge Venstre-politik. Efter helgens möte i Elverum ska nu de slutsatser som drogs på mötet ut på remiss till alla Unge Venstre-distrikten för att sedan på nytt diskuteras vid nästa landsmöte i april nästa år. 

Moderpartiets partiledare, Lars Sponheim, var med vid narkotikadebatten hos Unge Venstre. ”Han var på landsmötet under debatten om narkotikapolitiken, skakade på huvudet och sa att de här ståndpunkterna är inte aktuella för Venstre. Men vi kommer att gå tjänstevägen till distrikten innan landsmötet [i april nästa år]," säger Michelsen till norska Dagbladet. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Svorsken

Torgny - norska Venstre, med ungdomsorganisationen Unge Venstre, är systerparti till svenska Folkpartiet och Liberala Ungdomsförbundet. Venstre är ett liberalt mittenparti. Norska motsvariheten till Vänsterpartiet heter Sosialistisk Venstreparti och har en ungdomsorganisation som heter Sosialistisk Ungdom.

Rätt ska vara rätt.

/Svorsken.

2006-10-16 @ 10:21:53
URL: http://javielsker.blogspot.com
Postat av: Torgny Peterson

Tack för påpekandet som är helt korrekt. Den senaste veckans politiska turbulens får skyllas den tidigare felaktigheten som nu är justerad. Eventuellt förorättade sympatisörer på vänsterkanten får härmed en ursäkt.

2006-10-16 @ 21:04:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0