Testa fler ungdomar!

Diskussionen om polisens insatser mot narkotika fortsätter.
Jag berättade igår (se www.cannabisdotcom.blogg) att polisen nu planerar omfattande insatser mot  de nätverk som smugglar in cannabis i Sverige. 

Idag på morgonen rapporterar Ekot att den lag som infördes 1993, då Gun Hellsvik var justitieminister, och som innebär att det är brottsligt att vara påverkad av narkotika i första hand kom till för att fånga upp ungdomar. ” Syftet var helt och hållet att få möjlighet att fånga upp unga människor som var på väg in i ett missbruk, den möjligheten fanns inte förut”, säger Gun Hellsvik till Ekot. 

Enligt statistik från Rättsmedicinalverket visar det sig dock att endast åtta procent av de som polisen testade förra året var under 18 år. ”Betydligt fler var över 40 år. Nästan hälften var över 25 år”, rapporterar Ekot. 

Så vad bör göras? Testa fler ungdomar i enlighet med de ursprungliga intentionerna och se till att anhöriga till ungdomar underrättas om resultatet oavsett om det är positivt eller negativt. Om hinder föreligger att meddela anhöriga ska sådana hinder undanröjas.  

Det måste bli ett slut på den evinnerliga rädslan att på alla nivåer på allvar ta itu med missbruk av droger. Och märk väl – det handlar inte om ökad repressivitet. Det handlar primärt om att inse att narkotikaproblemet är ett enormt globalt problem som kräver extraordinära insatser, vilket i sin tur kräver alerta, kunniga och modiga politiker som vågar ta strid mot de galenskaper i form av kommunala knarkarkvartar, ”säkert bruk av narkotika”, rekreationsbruk, statligt heroin, och/eller massförskrivning av ersättningspreparat som vissa narkotikapolitiska dilettanter envisas med att driva.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0