Regeringen intensifierar arbetet för att stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige

"En vital demokrati förutsätter att makten utgår från människorna och att varje medborgare får makt över de beslut som rör den egna vardagen. Det finns i dag ett stort antal medborgare som upplever utanförskap. Utanförskapet är ett hot mot demokratin, inte enbart för dem som står utanför, utan för alla säger Nyamko Sabuni. I budgetpropositionen för 2007 betonas därför vikten av samarbete mellan olika nivåer och sektorer i samhället för att stärka människor egenmakt och möjligheter att aktivt kunna delta i samhällslivet. Här krävs även samlat långtgående europeiskt erfarenhets- och kunskapsutbyte. En betydelsefull insats i detta sammanhang är att Sverige kommer att vara värd för Europarådets Forum för den framtida demokratin våren 2007."

"En annan betydelsefull insats är att skydda och stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige. Regeringen avser att intensifiera det arbetet och här har Delegationen för de mänskliga rättigheterna en viktig roll", säger Nyamko Sabuni.

"Den moraliska grunden för demokratin bildas i de sociala sammanhang som formar ett samhälle, t.ex. föreningslivet. Jag är därför mycket nöjd med att kunna presentera att stödet till kvinnoorganisationerna fr.o.m. nästa år förstärks med ytterligare 1,5 miljoner kronor och att det tidigare investeringsbidraget för allmänna samlingslokaler kompletteras med ett särskilt verksamhetsbidrag om 3,5 miljoner kronor för att utveckla föreningsdrivna samlingslokaler, i syfte att ge ungdomar bättre tillgång till lokaler som är anpassade till deras behov, säger Nyamko Sabuni. Dessutom kommer effekterna av villkorade statsbidrag till föreningslivet analyseras och möjligheten att öka andelen villkorslösa statsbidrag undersökas. Vidare kommer medel att avsättas fr.o.m. 2007 för att stärka utvecklingsarbete och forskning kring demokratiutveckling och det civila samhället."

"En annan förutsättning för en vitaliserad demokrati är att människor som berörs av olika beslut också har reellt inflytande över dem. Jag vill särskilt betona betydelsen av detta inom minoritetspolitiken, dvs. vikten av att  de nationella minoriteterna i förhållande till statliga myndigheter och kommuner ges möjlighet till inflytande i frågor som rör dem. Detta kan också ses som ett led i att motverka diskriminering av dessa grupper. Här vill jag särskilt lyfta fram den Delegation för romska frågor som kommer att ha i uppgift att vara nationellt pådrivande i arbetet med att förbättra situationen för romer i Sverige", säger Nyamko Sabuni.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0