Kraftig minskning av dödsfall på grund av narkotika

Antalet dödsfall som direkt kan kopplas till narkotika minskade i Sverige med 20 procent mellan åren 2000 och 2003. Det visar statistik som Statens folkhälsoinstitut rapporterat till Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, ECNN.

"Minskningen kan bero på att fler erbjuds vård och att de som missbrukar är mer försiktiga med att blanda olika droger", säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.

År 2000 dog 191 personer i Sverige som en direkt följd av narkotika. Motsvarande siffra 2003 var 152. En vanlig dödsorsak är överdos.

"Dödligheten bland heroinmissbrukare är 10-20 gånger högre än i befolkningen som helhet. Därför är det viktigt att göra insatser som räddar liv," säger Björn Fries.



Kommentarer
Postat av: Eva

Tack för en superbra blogg!!!

2008-11-18 @ 10:19:49
URL: http://eva.blogg.se/
Postat av: patrik

vill bara säga att detta är ju riktat till dessa personer som redan bildat sin uppfattning att allt som är olagligt och dessa tillbehör som tex sprutor bör förbjudas istället för att se det hela i offrens ögonen denna gång missbrukarens som har en sjukdom där vi i samhället har en skyldighet att hjälpa dessa utstötta. genom att ta bort och försvåra intaget utav narkotikan gör inte att narkotikan försvinner eller att narkomaner frisknar till och slutar användandet istället tvärtom där suget och begäret ökar. måste ändå påminna om att det var en gång (bra) att använda DROGER, (läkemedel) som det då hette men senare konstaterades att detta var inte ofarligt och med några klubbslag senare 2009 så ska vi nästan förbjuda dessa vi själva har uppfostrat till att snart ens existera. hmmm??!!!!!! (anti) narkotika och

2009-02-23 @ 01:54:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0