Ingen vetenskap bakom hälsoprodukter mot depression

Dagens Nyheter rapporter idag om att deprimerade inte får den läkemedelsbehandling som de borde få.

Med anledning av detta finns det anledning rapportera att experter från Leeds General Infirmary menar att många av de preparat mot depression som hälsokostbutiker rekommenderar inte har någon vetenskaplig grund. I en undersökning fann man att endast ett (St John's Wort) av tretton rekommenderade preparat hade några som helst bevis till stöd för användning av preparatet mot depression.

Då man närmare granskade tio av hälsokostaffärerna i Leeds upptäckte man också brister hos personalen när det gällde att varna potentiella kunder för eventuella bieffekter av preparaten.

Resultaten finns publicerade i oktoberutgåvan av The Psychiatric Bulletin, som ges ut av The Royal College of Psychiatrists. Du kan läsa mer om studien här.

Läs också:
Deprimerade får inte medicin

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Jakob Lindberg

Dessutom, bör man tillägga, är hela DN-artikeln anmärkningsvärt vinklad. Det gäller främst den rubrik som dominerar tidningens förstasida, men också texten. Tidningen hänvisar till forskning vid Karolinska, enligt vilken närmare fem procent av en undersökt grupp var "deprimerade". Och av dem var det bara 17 procent som fick antidepressiv medicinering.

Vilken underbehandling! utbrister den forskningsansvarige docenten i Dagens Nyheter.

Det framgår inte vad som menas med "deprimerad" i undersökningen. Men fem procent av den vuxna befolkningen brukar motsvara kanske 350 000 människor. Nu skulle alltså 17 procent av dem, ca 60 000, gå på antidepressiv medicinering. Måste vi tvinga upp den siffran till 350 000 innan vi har bemästrat denna "underbehandling"?

Måste med andra ord ALLA nedstämda människor ställas in på tung farmakologisk behandling innan den psykiatriska vådens mål är uppnådda? Finns det, i den psykiatriska föreställningsvärlden, numera INGET annat botemedel mot sorg, oro och nedstämdhet än psykofarmaka?

2006-10-09 @ 15:43:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0