Harm Reduction – fria sprutor i Uppsala län

Under sommaren har företrädare för  politiska partier i Landstinget mer eller mindre tydligt i UNT Upsala Nya Tidning)  förespråkat införande av fria sprutor i Uppsala län.
 

Det förvånar oss som arbetat med narkotikafrågor och därmed smittskydd i många år. Johan Edstav och Ismail Kamil m fl tror att fria sprutor är bra,  kopplat till att missbrukarna har kontakt med vården.  

Det är  en besynnerlig idé att utdelning av sprutor för intravenöst missbruk (iv-missbruk) kan förenas med behandling för drogfrihet ( ”här får du en spruta så du kan sluta knarka”).  Det undergräver också förbudet mot narkotikabruk och LVM, Lagen om Vård av Missbrukare. Där står bl a att myndigheter som regelbundet kommer i kontakt med missbrukare genast ska anmäla till socialnämnden om de får veta att någon kan antas vara i behov av vård. Ett kriterium är att någon utsätter sin fysiska och psykiska hälsa för allvarlig fara (iv-missbruk stämmer väl på detta). Inte minst polisen anmäler ofta enligt LVM. Det kan rädda liv.

En jämförelse
Ett område med fria sprutor är Lund. När Uppsala sett ett minskat iv-missbruk så konstaterar en narkotikapolis (tidigare  Uppsala) i Lund, att iv-missbruk är mycket vanligt och ej minskar. Nya missbrukare är snabbt, efter ca ett år, inne i iv-missbruk. De har mycket sprutor  på sig och det händer att poliser sticker sig. Kring sprutbytet är det en drogscen med narkotikahantering, drograttfylleri, och stölder. När polisen tog en heroinlangare vid sprututdelningen upprördes en ur personalen och menade att området skulle vara en frizon. En annan följd är få anmälningar enligt LVM i Lund och Malmö från bl a polisen. ”Inte meningsfullt när det finns många iv-missbrukare i ett tungt missbruk som hämtar sprutor”, säger en polis.  De är ju redan i kontakt med sjukvården. Där görs dock inga anmälningar enligt företrädare för socialtjänsten i Lund. F ö är siffrorna för hiv över tid betydligt lägre i t. ex Västra Götaland, utan sprututdelning, än vad det är för Skåne. 

Det sluttande planet
Utvecklingen av Harm Reduction i Hamburg, Vancouver och Oslo är talande. Det startade med sprututdelning (dörröppnare enligt IHRA) i alla tre städerna.  Nu finns där även  sprutstugor med bås och verktyg för att knarka. Hamburg och Vancouver har också heroinprogram. Slående i dessa städer är mängder av tunga missbrukare i miserabelt skick i gatubilden, vilka i Sverige skulle anses i akut behov av vård. Vancouver har dessutom förfärande siffror för HIV/hepatit bland missbrukare trots eller snarare p g a en enorm sprututdelning. 

Vad görs i Uppsala?
Det förvånar att ingen av dessa sprutivrare in spe nämnt eller visat intresse för det uppmärksammade smittskyddsarbetet i länet lett av smittskyddsläkaren Staffan Sylvan, SME, landstinget. Det bygger på nära samarbete mellan SME, Infektionskliniken, Socialtjänsten, Polisen, Kriminalvården, Ungdomshälsan och sjukvård för hemlösa. Även Beroendekliniken är adjungerad deltagare. I detta arbete för att begränsa hiv/hepatit har på bara några år hundratals missbrukare deltagit och testats för hiv/hepatit samt vaccinerat sig mot hepatit A-B. Ett enda, tidigare känt, fall av hiv har påträffats. Bärande tanke är att missbrukare alltid kommer i kontakt med någon av dessa myndigheter/verksamheter. Det ska just där och då innebära erbjudande om testning/vaccination (”gräv där du står”).  Ett exempel är att många missbrukare medtas till polisen för blodprov avseende drograttfylleri och narkotikabrott. De erbjuds då av den sjuksköterska som tar blodprovet att samtidigt testa – vaccinera sig, vilket mer än ett hundratal missbrukare anammat.

En viktig aspekt är att förebygga och vända missbruksutvecklingen innan den farligaste formen, iv-missbruk, med risk för dödsfall - smittspridning. Därför får alla missbrukare, icke iv som iv, erbjudandet. Även ungdomar under 18 år.  Inte minst vi poliser har märkt ett avståndstagande från iv-missbruk bland ungdomar. Detta finns det all anledning att vara rädd om. Hälften av deltagarna i programmet har varit icke iv-missbrukare, den yngsta 16 år.

Samarbetet  utgår från en helhetssyn på narkotikamissbruk. Spridning av HIV och andra sjukdomar vid missbruk är en del av narkotikaproblemet och inte en exklusiv sjukvårdsfråga.  Med detta synsätt är vi också emot åtgärder som underhåller missbruk - förvärrar narkotikaläget.  

Om politiker i landstinget är för en restriktiv narkotikapolitik bör de ta avstånd från något som underminerar detta och stödja bl a ett smittskyddsarbete som minskar smittspridning och förebygger missbruk utifrån en helhetssyn på narkotikaproblemen. Vi vill ha besked om Harm Reduction – fria sprutor av de politiska partierna i landstinget och Uppsala Kommun.

Kenneth Olsson, narkotikapolis Uppsala
Magnus Andersson, KRIS Uppsala
Åsa Carlsson, narkotikaenheten Uppsala
Ulrika Näslund, frivården
Ulla Öhgren, Föräldraföreningen mot narkotika (FMN), Uppsala


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0