Gemensam alkoholstrategi föreslås av EU-kommissionen

Europeiska Kommissionen har 24 oktober lämnat ett förslag till en gemensam strategi inom Europeiska Unionen för att minska alkoholens skadeverkningar. Förslaget innebär att folkhälsoperspektivet på alkoholfrågor förstärks inom unionen. Detta förslag ska nu presenteras för EU:s hälsoministrar när ministerrådet möts i Bryssel den 30 november.

"Sverige välkomnar att kommissionen lägger fram en alkoholstrategi eftersom det behövs en mer restriktiv syn på alkohol inom EU. Ett ökat samarbete mellan EU-länderna på alkoholområdet är ett viktigt steg för att minska alkoholens skadliga verkningar på människors hälsa", säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Det övergripande syftet är att föreslå åtgärder som kan minska alkoholens skadliga inverkningar på människors hälsa inom EU. Strategin fokuserar på ett antal områden där kommissionen anser att åtgärder på unionsnivå är viktiga: kopplingen mellan alkohol och trafik, skydd av barn och unga samt motverkandet av fosterskador, förebyggande av problem för vuxna, insatser för information, utbildning och ökad förståelse om skadlig alkoholkonsumtion och behovet av en gemensam kunskapsbas om bland annat alkoholutvecklingens påverkan på ekonomisk tillväxt.

Bakgrund
Alkohol är den tredje största ohälsofaktorn inom EU efter tobak och högt blodtryck och ligger bakom 12 procent av mäns och 2 procent av kvinnors förtida död. Den ekonomiska kostnaden för alkoholrelaterade problem i Europa beräknas vara 125 miljarder euro per år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0