Är Sveriges kamp mot narkotika ett misslyckande?

Om man får tro Ted Goldberg i TV-programmet ’Argument’ igår så är den svenska narkotikapolitiken misslyckad.

I programmet sa Goldberg att ”Droger finns i landet och det finns inget vi kan göra för att stoppa det.” Så kan det låta om man har gett upp hoppet om att bekämpa narkotikan.  

Att hävda att vi inget kan göra för att stoppa narkotikan är rent nonsens. Självklart går det att göra en hel del och dessutom mycket mer än vad som görs idag.  

Kritiken mot nuvarande insatser kommer säkerligen att ta ytterligare fart efter att bland annat Ekot idag upplyser oss om att polisen tar allt färre knarklangare. Ekot konstaterar att ”Trots att polisen fått ökade resurser har de blivit allt sämre på att ta fast langare..” Och vidare ”På 70- och 80-talet svarade langningen för cirka hälften av polisens narkotikaärenden. Förra året svarade de för sju procent”, visar en genomgång som Ekot gjort. 

Att bara koncentrera insatserna mot enskilda missbrukare är bara en del av det som måste göras, men det är självklart lika viktigt att angripa tillverknings- och distributionsledet. Görs då inte det? Vi kan upplysa Goldberg och andra tveksamma att det faktiskt sker även om sådana insatser också borde utökas. 

Ett inslag i kampen mot knarklangarna skedde igår vid en razzia mot mc-gänget Bandidos i Stockholm då mer än 10 kilo misstänkt narkotika togs i beslag och en av de 100-talet kriminella som Rikskriminalpolisen ägnar speciellt intresse greps. Razzian är en del i polisens nya satsning, ’Alcatraz’, mot grov organiserad brottslighet. 

I tidningen Svensk Polis säger Peter Tjäder att ”Mc-brottsligheten är den tydligaste typen av organiserad brottslighet i Sverige – det som allmänheten ser mest av”. Peter Tjäder tillträdde den nytillsatta tjänsten som biträdande rikskriminalchef den 18 april.

Samma tidning rapporterar också att polisen nu bemöter de yrkeskriminella med 120 öronmärkta miljoner och nationellt samarbete. 

Även om dessa insatser kan verka aningen sent insatta är det inte bara nonsens utan också direkt felaktigt att som Ted Goldberg påstå att vi inte kan göra något för att stoppa droger i Sverige.  

Vi ser fram emot synpunkter från justitieminister Beatrice Ask och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. 

Läs också:
Polisen griper färre knarklangare 

Besök också:
Diskutera narkotikapolitiken 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0