Antalet sprutnarkomaner minskar i Norge

Enligt uppgifter från norska SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) har antalet sprutnarkomaner i Norge minskat sedan 2001. 

Några fakta från rapporten:
 
  • Antalet sprutnarkomaner i Norge nådde en topp år 2001 för att sedan gå ner fram till år 2003. Efter det har det skett en utjämning fram till år 2005. 2005 uppskattas antalet sprutnarkomaner i Norge till mellan 8,200 och 12,500. Författarna uppger att den troligaste orsaken till nedgången i antalet sprutnarkomaner beror på att många får substitutionsbehandling (metadon och Subutex).
  • Debutåldern för sprutnarkomaner har ökat och är nu i genomsnitt 26,9 år, och det är en större åldersspridning på de som blir sprutnarkomaner nu jämfört med tidigare. Det finns inga tecken på en ökning av rekryteringen till sprutmissbruk.
  • Genomsnittsåldern bland de som missbrukar ökar. Hos sprututdelningen i Oslo ökade genomsnittsåldern från 29 år 1993 till 36 år 2006. Författarna menar att den troliga orsaken är att flera börjar senare och att många av de som börjat tidigt fortfarande missbrukar.
  • Andelen kvinnliga sprutnarkomaner minskar. Idag utgör kvinnorna mellan 25 och 30 procent jämfört med 30-35 procent i början av 1990-talet.
  • Andelen sprutnarkomaner i Oslo har minskat efter 1999, men antalet sprutnarkomaner per invånare är fortfarande större i Oslo jämfört med landet i övrigt.
  • Beträffande sifferuppgifterna säger författarna att det inte är möjligt att ge exakta siffror när det gäller antalet sprutnarkomaner eftersom det är en tabubelagd och illegal aktivitet som inte fångas upp i vanliga enkäter. Beräkningarna i rapporten bygger bland annat på uppgifter om narkotikadödsfall, dödlighet bland sprutnarkomaner, fynd av morfin i blodet hos bilförare, patienter i substitutionsbehandling och rapporter om sprutmissbruket från kommunernas socialtjänst och lokala polisdistrikt.
Hela rapporten, ’Omfang av sprøytemisbruk i Norge’ hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0