Tal av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson på Alkoholtoppmötet

Tack för möjligheten att komma hit. Jag var på toppmöte för några månader sedan och det ägde verkligen rum på en bergstopp. Men att det här mötet heter toppmöte måste bero på att här finns alla toppnamn som har mest kunskap och kompetens i alkoholfrågan. Här finns företrädare för folkhälsofrågor, sociala frågor, sjukvård, tillsynsfrågor och kommunledning. Här finns företrädare för alkoholindustrin och hotell- o restaurangnäringen. Många av oss är också föräldrar, har barn och kanske barnbarn. Vi är många som engagerat oss för att våra ungdomar och deras kompisar ska ha kul på sin fritid utan att hamn i drogberoende eller missbruk.

Däremot är det några av huvudpersonerna som saknas. De som i mångt och mycket är föremål för debatten. Det är de ungdomar som köper smuggelsprit eller hembränt, de vuxna som driver omfattande kommers på illegalt införd alkohol och de transportbolag som systematiskt distribuerar smuggelspriten.

Alkoholfrågan är laddad. Och komplicerad. Alkohol kan förgylla en fest
och alkohol kan förstöra ett liv. Vi har en svensk alkoholindustri med duktiga företagare som skapar arbetstillfällen i landet och som förtjänar uppskattning för sin näringsverksamhet.  Samtidigt har vi en rekordhög konsumtion med tio liter per person och år som leder till ökat våld mot kvinnor, ökad brottslighet, ökat antal rattfyllerister och stort mänskligt lidande för drabbade och anhöriga.

Den nya regeringen har varit igång en knapp månad. Vi har inte alla svar klara om vad och hur vi vill göra saker framöver. Men inriktningen på vår alkoholpolitik uttrycker vi i regeringsförklaringen med en tydlighet som överraskat en del. Regeringsförklaringen slår fast att det är angeläget att minska alkoholkonsumtionen, inte minst eftersom den ofta bidrar till våldsbrott och övergrepp. En minskad konsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem. Regeringsförklaringen säger också tydligt att Sverige skall arbeta för en mer restriktiv syn på alkohol inom EU. Det här är ett dokument som inte bara gäller för det närmaste året utan som kommer att ligga fast under hela mandatperioden.

Att bygga folkhälsa är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet. Det gäller i allra högsta grad också för det förebyggande alkoholskadearbetet. Fokus i Regeringens politik kommer att läggas på barn och unga vuxna.
Målsättningen måste vara att bygga en verksamhet där alla barn och ungdomar kan få en uppväxt under trygga förhållanden, att bygga starka skyddsfaktorer runt barn och ungdomar. Redan på Mödravårdscentralen kan man i regel identifiera ett missbruk hos blivande mamma eller pappa. I en del kommuner finns familjecentraler där MVC finns samlokaliserade med BVC, Öppen förskola, socialtjänst mm. Där blir det enkelt för MVC att kontakta socialtjänsten för att tillsammans hitta lösningarna, till gagn för den enskilda människan och för det väntade barnet.

De barn som ändå växer upp i missbrukarhem har tyvärr 4-5 gånger större risk att själva bli missbrukare. De lever ofta med en skuld att det är deras fel att mamma eller pappa dricker, de träder in i den vuxnes ställe och tar ansvar men de har en stor klump i magen när de går hem från skolan inför vad som kan vänta. Dessa barn kan få stöd i grupp i sex av tio kommuner idag. I övriga kommuner är de osynliga. Vår målsättning är att se till att dessa barn blir sedda, blir lyssnade på, får hjälp och stöd av andra vuxna till en bra uppväxtsituation.

Att erbjuda föräldrar utbildning måste bli en självklarhet, inte bara under barnets första år utan också fortsatt. I Leksands kommun har man till exempel framgångsrikt bedrivit tonårsföräldrautbildning med fokus på droger, spelberoende, att sätta gränser osv. En mycket uppskattad verksamhet. I Örebro har det inom Alkoholkommitténs ram bedrivits ett försöksprojekt där varje skola på varje föräldramöte haft 15 minuter samtal kring föräldrars viktiga roll i det drogförebyggande arbetet. Föräldrar bygger nätverk och kommer överens om gemensamma regler. Utvärderingen visar ett positivt resultat.

Samverkan är ett nyckelord. Där positiva resultat visas genom att berusningsdrickandet hos ungdomar minskar och många väljer en alltigenom drogfri livsstil - där har samverkan skett. Samverkan mellan skola, föräldrar, socialtjänst och polis. Man gör tillsammans upp spelreglerna. När polisen griper någon minderårig som är berusad körs de till polisstationen där föräldrar får hämta tonåringen för att markera att det är föräldrarna som har huvudansvar.

Regeringen önskar att involvera och samverka med det civila samhället och frivilligorganisationerna på ett tydligare sätt. Dessa organisationer har ett djupt engagemang och ofta väl utvecklade stödmetoder.

Regeringen vill stoppa den olagliga försäljningen av alkohol till minderåriga genom att skärpa straffen för de skyldiga. Vi menar också att tull och polis måste intensifiera arbetet. Tullen har i budget för 2007 fått utökade resurser och ett tydligt uppdrag att också arbeta aktivt med Internethandeln som bara ökar i omfång. Även polisen tillförs ökade resurser och vi avser att utöka det totala antalet poliser, men det låter sig inte göras i en handvändning.

Det finns mycket viktigt arbete som gjorts som är framgångsrikt. Låt mig nämna om projekten inom krogbranschen som kallas Ansvarsfull alkoholservering. Såväl serveringspersonal som ordningsvakter har utbildats i hur man hanterar gäster så de inte blir överförfriskade. Hittills har det utbildats 7200 personer och 200 kommuner deltar. Flera studier visar på ett mycket gott resultat. Det alkoholrelaterade våldet minskade t ex i Göteborg med 30 procent och misshandelsfallen i Växjö minskade med 28 procent. Framgångsrika projekt måste inlemmas i ordinarie verksamhet och leva vidare.

En viktig del av det alkoholförebyggande arbetet kommer även fortsättningsvis vara att stödja det lokala arbetet. De samordnare som finns i samtliga län och som arbetar med alkoholfrågor blir länken mellan lokal, regional och nationell nivå. De fångar upp de lokala och regionala behoven och ska fungera som motor i att utveckla och förändra arbetet för att förebygga missbruk. De bör också samverka med frivilligorganisationer och det civila samhället så mycket det går. Tillsammans är ett nyckelord  om många involveras i ett aktivt arbete är det de unga som vinner.

Just nu händer det mycket på alkoholområdet  inte bara nationellt, utan även internationellt.

Jag är mycket glad över att EU-kommissionen nu har lagt fram en gemensam alkoholstrategi för att minska alkoholens skadeverkningar. Det innebär att folkhälsoperspektivet på alkoholfrågor förstärks inom unionen. Det måste ses som en stor framgång, eftersom alkohol av tradition har betraktats som en livsmedelsfråga och en ekonomisk fråga inom EU.
Tolv procent av männen i Europa och två procent av kvinnorna dör en förtida död på grund av alkoholmissbruk. Alkoholrelaterade problem kostar 125 miljarder per år. Européerna dricker mest i världen så visst är det angeläget att vi gemensamt tar ansvar.

Visserligen har det tagit lång tid att nå hit. Men det är ett kvitto på att det svenska ordförandeskapet i EU  där frågan lyftes  och det arbete som följt efteråt har haft effekt. Och här förtjänar den tidigare regeringen en eloge. Och den nya regeringen avser att nu jobba vidare på ett offensivt sätt.
Tonvikten i nya strategin ligger på att förebygga och minska en alltför hög alkoholkonsumtion, minderårigas drickande, samt insatser för att minska alkoholrelaterade trafikolyckor och fosterskador.  Till alla utpekade områden finns exempel på fungerande metoder och tydliga mål angivna. Kommissionen har också för avsikt att inrätta ett forum för alkohol och hälsa. Detta forum ska samla experter från olika intresseorganisationer och representanter från EU-länderna för att stötta medlemsländernas alkoholarbete och övervaka hur strategin genomförs.

Jag vet att strategin har mött kritik både här i Sverige och i andra medlemsländer för att vara alltför urvattnad och tandlös. Många hade väntat sig mer radikala förslag och tydligare ställningstagande från Kommissionens sida.  Det finns tydliga åsiktsskillnader inom EU kring alkoholpolitiken. Motståndet mot en mer restriktiv hållning till alkohol är starkt.

Men det viktigaste är att det nu finns en gemensam plattform att utgå ifrån för det fortsatta arbetet.  Strategin är ett första steg att etablera en mer restriktiv och balanserad syn på alkohol inom EU. Arbetet med att förmå EU till en mer sammanhållen och balanserad syn på alkohol behöver därför vara långsiktigt, konsekvent och bedrivas med goda argument.

Strategin skall nu presenteras för EU:s hälsoministrar när ministerrådet möts den 30 november 2006 i Bryssel. Det är ett viktigt tillfälle att ytterligare lyfta alkoholfrågan. Förhoppningsvis kommer slutsatser att antas som kan lägga grund för det fortsatta arbetet mot en mer balanserad och restriktiv alkoholpolitik.

Alkoholen en ödesfråga för folkhälsan. Och vi tar frågan på fullaste allvar. Vi anser att det är angeläget att minska alkoholkonsumtionen för att förbättra folkhälsan för att minska de många sociala problemen som alkohol för med sig. Regeringen kommer att prioritera barn och unga i det alkoholförebyggande arbetet. Vi vill öka samarbetet med frivilligorganisationerna och vi vill verksamhetsutveckla arbetet.
Vi ser både det nationella och det internationella arbetet som mycket viktigt.

Tack.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0