Svenska Narkotikapolisföreningens tjugonde utbildningskonferens öppnades i Göteborg idag

I strålande sommarväder öppnade idag Svenska Narkotikapolisföreningen sin tjugonde utbildningskonferens och årsmöte.

Konferensen pågår i tre dagar och i samband med invigningen talade justitieminister Thomas Bodström, riksåklagaren Fredrik Wersäll, generaltulldirektören Karin Starrin, länspolismästaren i Västra Götaland Krister Jakobsson, polisöverintendenten Erik Lagerholm och representanter från Norge, som gav insiderbild av utredningen av det stora Stavangerrånet, som nu avgjorts i första instans och där gärningsmännen fick sammanlagt 181 års fängelse.

Över 800 deltar i årets konferens. ”En sådan uppslutning har vi ju bara vågat drömma om”, sa Sven Ahlbin, Svenska Narkotikapolisföreningens ordförande i sitt inledningsanförande idag på eftermiddagen. ”Vi har naturligtvis våra styrelsekamrater från NNPF (Norska Narkotikapolisföreningen) här, och det känns gott, liksom våra isländska vänner.Vi har också glädjen att ha med oss Föreningens tidigare ordföranden, grundaren Thomas Cederquist och Yngve Danling. A special welcome to our foreign guest from Texas Narcotic Officers Association and Association of narcotic enforcers in Oklahoma. We have special guests from the Nicaraguan police and also you are very welcome to this training conference.”

Här följer Sven Ahlbins tal i sin helhet:
Riksdagen har den 26 april beslutat att tillåta utdelning av sprutor till injektionsnarkomaner. Från Svenska Narkotikapolisföreningen har vi kraftfullt tagit avstånd från förslaget genom hela processen. Tillsammans med nio andra organisationer verksamma inom drogområdet lämnade vi dagen före omröstningen ett upprop till riksdagen. Vi pekade på det motsägelsefulla i att förbjuda missbruket med att dela ut sprutor för att kunna bedriva detta. Det är ju också ett märkligt förslag där det nu är upp till de enskilda landstingen huruvida det skall finnas sprututbyte i regionen eller ej. Inom Svenska Narkotikapolisföreningen kommer vi att följa frågan med största uppmärksamhet och fortsätta att kräva en avveckling av alla sprututdelningsprogram. Sällan har väl något narkotikapolitiskt beslut fattats med så lite kontakt med de grupper som i första frontledet möter missbrukarna och deras destruktiva beteenden. Sverige får inte hamna i samma situation som Norge där man nu också har sprutrum. Det nu tagna förslaget är tyvärr ett steg på vägen och vi måste fortsätta att kämpa emot det. Vi hoppas att de landsting, som under processen tagit avstånd från förslaget fortsätter att göra det.

Detta finns med som en punkt i det reviderade narkotikapolitiska program som styrelsen föreslår för årsstämman i morgon skall ersätta det från 2001. Den grundläggande analysen av narkotikaproblemet och narkotikabekämpningens betydelse ligger fast. Åtgärdskraven har aktualiserats, bl.a. med hänsyn till utvecklingen av lagstiftningen. Dessutom finns ett avsnitt och ett åtgärdskrav kring ökad utbildning i professionell etik. Styrelsen hoppas att föreningen med det nya programmet skall bidra till att bredda och fördjupa den ständigt pågående samhällsdebatten om insatser för att förebygga och hejda narkotikamissbruk och narkotikabrottslighet.

Styrelsen har under året arbetat hårt med att på olika sätt föra ut vår slogan ”Ställ upp mot narkotika”. Vi har under säsongen samarbetat med Alingsås elitserielag i handboll, som har haft denna slogan på sina matchtröjor och reklam för budskapet på flera platser i hallen. Detta kommer att utökas under det närmaste året och ni kan här under helgen se de banderoller, som kommer att finnas på Ullevi under den kommande säsongen. Samma budskap finns även på flera ljusreklampelare här i Göteborg under helgen. Detta är ett bra komplement till projektet Föreningslivet mot droger, som fortsätter att gå bra och vi vill passa på och tacka Skandia för den ekonomiska satsning, som gör detta möjligt. Under året har man inom projektet genomfört träffar med ca 50 idrottsföreningar.

Vår skrift Narkotika dopningsmedel och hälsofarliga varor har under året sålts i drygt 25.000 exemplar vilket innebär att den totala upplagan sedan starten är uppe i över 275.000 ex. 

Skandias satsning ger oss en värdefull inkomst, liksom det värdefulla stöd vi får från både Rikspolisstyrelsen och Tullverket. Utan ert stöd hade vi inte kunnat bedriva en verksamhet på den nivå vi gör och framförallt inte arrangera utbildningskonferenserna till de priser ni som deltagare betalar. Jag kan lova er en fortsatt full satsning på utbildning inom narkotikaområdet men också en fri röst i narkotikadebatten, som ibland också kommer att ifrågasätta och kritisera statsmakten och de olika myndighetsledningarnas ageranden på narkotikabekämpningsområdet.

Jag vill också passa på och tacka Mediahuset för ert idoga arbete och för den sponsring vi har fått inför det här jubileet. Detta tack går också till Wallenstam Byggnads AB, som var föreningens första sponsor och som nu inför jubileet åter igen bidragit på ett fantastiskt sätt och Medib, som under många år har sponsrat konferensgåvan. Slutligen ett stort tack till Göteborgs kommun, som hälsar er välkomna genom att sponsra den mingelmåltid vi skall förtära i kväll.

I vårt narkotikapolitiska program kräver vi en ytterligare satsning och utveckling av samverkan mellan polis, tull åklagare och andra myndigheter för att stärka narkotikabekämpningen. Vi är övertygade om att en effektiv narkotikabekämpning från gatan och uppåt också skapar en positiv effekt också i all annan brottsbekämpning. Det är våra missbrukare, som står bakom stora delar av vardagsbrottsligheten och vi måste åter få fokus på att gripa fler lokala och regionala langare. Det är samma aktörer inom den grova och organiserade brottsligheten som gör vinster på narkotikasmuggling och samtidigt är inblandad i annan grov kriminalitet.  Kan vi få bort dom genom en effektiv narkotikabekämpning minskar vi också övrig brottslighet. De stora beslag som görs pekar på att inflödet ökar och vinsterna av denna brottslighet hamnar till sist hos olika aktörer inom den organiserade brottsligheten.

Det händer dock mycket positivt inom rättsväsendet och lagstiftningsområdet just nu, som visar att man tar problemen på allvar och försöker effektivisera och till större del samverka inom brottsbekämpningen. En del av nyheterna inom lagstiftningen kommer att presenteras under föreläsningarna i morgon och vi får hoppas parlamentarikerna snart levererar ett positivt beslut avseende buggningslagstiftningen.

I Västra Götaland har man  skapat ett lokalt underrättläsecentrum i ett samarbete mellan polis, tull åklagare, ebm (ekobrottsmyndigheten), skatt och kronofogde just för att effektivare kunna bekämpa den grova kriminaliteten och vinningen av den och det skall bli spännande att se effekterna av detta.

Rikspolischefen har utsett Peter Tjäder till att leda en nationell aktionsgruppsverksamhet under Rikskriminalchefen. Kanaliserad genom denna verksamhet skall polisen kunna bekämpa grov gängkriminalitet varhelst den uppträder i landet och då med gemensamma resurser från övriga landet och framförallt från RKP och de tre stora polismyndigheterna. Man kommer som sagt att inrikta sig på de kriminella gängen och deras vinning av sin kriminalitet och där är ju narkotikahanteringen central.

Jag personligen tror mycket på denna satsning. Vi måste bli bättre på att kraftsamla där problemet dyker upp. De grovt kriminella nätverken agerar över stora ytor och då får inte brottsbekämpningen vara begränsad av geografiska uppdelningar av personal och ekonomi. Lika viktigt är dock att poängtera att denna typ av brottsbekämpning måste ledas av människor med lokal kunskap och att den externa hjälpen bara skall stötta och stärka den kompetens, som redan finns på plats.

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas inom brottsbekämpning är tillgång till säker och hållbar information och att den informationen sedan kan användas i rättsprocessen. Det handlar om allt från faster Agda, som stående bakom sin gardin och bevittnar en brottslig handling till den grovt kriminelle som skottskadad kommer in på sjukhuset, men vägra säga något om hur det gått till. Men det gäller även restaurangägaren som pressas på pengar av kriminella organisationer och som inte vågar göra polisanmälan och kriminella källor, som drar sig tillbaka. Allt handlar om rädslan att inför domstol bli utpekad och att rättsstaten inte kan garantera dessa personers säkerhet om de gör det.

Det finns dock vissa möjligheter att ändra på detta. Vi måste få möjlighet att sekretessbelägga hur viss information framkommit, dvs. vem som varit informatör. Detta skall inte kunna plockas fram ur den så kallade slasken i förundersökningarna.

Misstänkta personer som erkänner brott bör få viss strafflindring. Detta skulle också möjliggöra att man inte alltid behöver utnyttja vittnesmål från t.ex. faster Agda.

Kriminella personer som erkänner brott och dessutom berättar om andras inblandning bör få en särskild straffrabatt.

Detta är exempel på åtgärder som skulle främja möjligheterna att få ännu bättre information inifrån den kriminella världen.

För ett år sedan i Västerås talade jag om situationen, som uppkommit genom Olle Liljegrenärendet. Nu har ärendet fått sitt avgörande i Högsta domstolen och kan därmed läggas till handlingarna.

Men tyvärr har inte rapporten från inspektionen om informatörsverksamheten, som länspolismästaren Mats Åhlund ledde presenterats av RPS, vilket bland annat lett till att en planerad presentation av MÅ här på konferensen fått ställas in, vilket i sig är beklagligt, men desto viktigare är att  ju fortare vi på ett öppet sätt kan ta tag i de olika problemställningar, som finns kring informatörshanteringen desto fortare kan vi också bemöta den  skepsis och misstänksamhet som nu präglar debatten.

Vi alla här i lokalen, som har kunskap om informatörshantering känner också till den höga moral och etik, som de facto präglar verksamheten i dag, men vet också att den på många håll inom våra myndigheter fortfarande möts med skepsis, främst på grund av okunskap. Jag tror därför att verksamheten måste pekas ut som accepterad metod och tilldelas tid och medel i verksamhets- och budgetplaneringar. Då först blir den rumsren och accepterad.

Jag frågade mig för ett år sedan i Västerås hur länge vi skall behöva vänta på rättsligt, etiskt och moraliskt reglerade riktlinjer och detaljerade anvisningar för kvalificerade operationer där det i dag alltid krävs en aktiv informatörshantering och källdrivning. Frågan är i dag fortfarande lika aktuell och kräver en omedelbar uppmärksamhet. Det handlar om kollegors arbetsmiljö, arbetarskydd, rättsäkerhet och allmänhetens förtroende.

SNPF kommer fortsatt att med kraft verka för att man inom rättsväsendet tar fram de klara riktlinjer och föreskrifter som behövs för att fortsättningsvis motverka förhindra och förebygga den enskilde polismannen eller tullaren i sin ambition att göra ett bra jobb hamnar i konflikt med regelverket. Regelverket måste vara så tydligt att gränssnittet mellan det legala och illegala är klart när man skall göra övervägandet i den snabbt uppkomna operativa situationen.

Slutligen vill jag åter igen önska er välkomna till Göteborg och tack för att ni ställer upp för SNPF.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0