Slut med heroinmissbruk!? – Naltrexon-implantat inom kriminalvården och på behandlingshem

Schweiz började, Holland följde efter och Tyskland hakade så småningom på vansinnesidén med att distribuera heroin till heroinister. En sådan oansvarig uppgivenhetspolitik betraktas på flera håll som drogpolitisk innovation och senaste mode, på samma sätt som okritiska konsumenter köper jeans för 3.000 och inbillar sig att dom gjort en klipp när dom i själva verket bara göder och föder en från början dålig idé.

Turligt nog för heroinister i andra länder finns det fortfarande forskare och politiker, som inte ägnar sig åt att försöka hålla kvar missbrukare i deras missbruk utan istället söker alternativa vägar.

Naltrexon – en opiatantagonist är en sådan alternativ väg – och just nu pågår ett intressant projekt i Norge med just Naltrexon. På flera håll i världen har Naltrexon använts på det här sättet under flera år, bland annat i Australien där t ex Dr George O´Neill i Perth (Subiaco) är en av de läkare som har mest erfarenhet av att arbeta med Naltrexonimplantat.

Jag träffade Dr O´Neill i Perth under 1990-talet och tillsammans med Dr Stefan Borg och Karolinska Institutet arrangerade vi en välbesökt konferens om alternativa behandlingsmetoder av opiatmissbruk där bland annat Dr O´Neill var en av föreläsarna.

Åter till Norge. På institutet för psykiatri vid medicinska fakulteten vid Oslo universitet pågår nu ett forskningsprojekt där man rekryterar 100 kriminellt belastade opiatmissbrukare som väntar på att friges från fängelse.
 

Syftet med den kliniska studien är att studera effektivitet och säkerhet hos naltrexon-implantat för att förhindra återfall hos opiatberoende intagna som står inför frigivning från fängelsestraff. ’Experimentgruppen’ kommer att jämföras med en kontrollgrupp som påbörjar metadonbehandling före frigivningen.

”Naltrexon i implantat-form är ett bättre läkemedel än både metadon och subutex. Det är inte beroendeframkallande och ger inga abstinenser när man slutar. Dessutom undgår man risken för sidomissbruk av morfinpreparat”, säger den ansvarige projektledaren, Dr Philipp Lobmaier till norska Aftenposten.

Parallellt med ovanstående projekt leds en annan undersökning vid samma institut av psykologen Nikolaj Kunøe. I det projektet ska man studera användandet av naltrexon-implantat för att förebygga återfall hos heroinister som befinner sig på behandlingshem.

Eftersom Naltrexon-implantat ännu inte är godkända i Norge genomförs studierna efter dispens från Statens Legemiddelverk.

Vi kommer att följa de här studierna mycket noga och tycker det är betydelsefullt att hitta vägar som gör det möjligt för missbrukare att upphöra med sitt missbruk istället för att ensidigt uppmuntra en fortsättning och massiv förskrivning av heroin, metadon och subutex. Förhoppningsvis kan en parallell studie inledas inom den svenska kriminalvården och på svenskt/svenska behandlingshem.

Mer detaljerad information om den första studien, som nämnts ovan, hittar du på adressen http://www.clinicaltrials.gov/ct/show/NCT00204243

Vill du kontakta någon av projektledarna?
Philip Lobmaier nås på telefon 0047 23368938 eller via e-post [email protected]  
Nikolaj Kunøe nås på telefon 0047 23368930 eller via post [email protected]

Vill du ha kontakt med Dr George O´Neill eller andra internationella forskare som arbetar med Naltrexon-implantat ombeds du kontakta undertecknad.

Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Björn Johnson

Naltrexon i implantatform är förvisso en spännande ny teknik för behandling av opiatberoende, men de studier som hittills finns - samtliga ganska preliminära till sin natur - ger definitivt inte utrymme för så positiva bedömningar som de i rubriken och i Lobmaier-citatet. I bästa fall kommer naltrexon i den här formen att kunna fungera som ett nyttigt komplement till de väldokumenterat fungerande metadon- och subutexbehandlingarna.

2006-05-04 @ 13:28:00
Postat av: Joacim Bendroth

Jag är och har flera års oppiatmissbruk. Har varit på subitex behandlingar mm.
Jag kämpar tappert för att bli drogfri, men det e inte lätt.För tillfälligt går jag nu på subitex som jag köper svart på gatorna. Jag tycker att Naltrexon låter väldigt smart och effektivt. Försök att få det till Sverige också. Vill ni ha en prov-kannin så ställer jag gärna upp.MVH Jocke från SWEDEN

2007-03-15 @ 21:48:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0