Mexicos president stoppar ny narkotikalag

Glädjande nog kan vi meddela att Mexicos president, Vicente Fox, inte skriver under den narkotikalagstiftning som kongressens båda kammare antagit.

Presidenten  har skickat tillbaka förslaget till kongressen för fortsatt bearbetning.

Flera kritiker, såväl i Mexico som utomlands, har kritiserat förslaget till avkriminalisering av i stort sett alla sorters narkotika och påtalat riskerna för en omfattande drogturism.

På närmare håll har vi sett exempel på vad den toleranta inställningen till cannabis har åstadkommit i Nederländerna. Drogturismen till landet är fortfarande omfattande, till och med så omfattande att langare av narkotika möter bilande drogturister och gärna erbjuder sina tjänster längre in i landet.

Drogturismen har observerats under lång tid och genom samarbete över gränserna försöker man nu att sätta stopp för den genom att Nederländerna har ökat ansträngningarna för att delta i gemensamma operationer tillsammans med sina grannländer.

27 maj 2005 undertecknade den holländska regeringen Prum-avtalet med Belgien, Luxemburg, Tyskland, Österrike, Frankrike och Spanien, som ger stöd åt brett polissamarbete över gränserna. I mars undertecknade Nederländerna det tysk-holländska avtalet som träder ikraft i år och som tillåter polispatruller och kontroller i gränsområdet mellan de två länderna.

Benelux-avtalet (Nederländerna, Belgien och Luxemburg) från 2004, antaget i februari 2005, möjliggör ökat, gränsöverskridande polisiärt samarbete mellan de tre länderna och i juni 2005 enades belgiska och holländska myndigheter om att tillsammans öka gränskontrollerna för att förhindra att produktion av ecstasy och cannabis flyttas till Belgien.

Ett sådant utökat samarbete när det gäller brottsbekämpande myndigheters insatser är särskilt nödvändigt eftersom det finns belägg för att viss produktion av ecstasy flyttas från Nederländerna till grannländer.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0