Idag presenteras förslaget om kommunala knarkstugor i Storbritannien

Idag presenterar frivilligorganisationen The Joseph Rowntree Foundation ytterligare ett fattigdomsbevis från den europeiska narkomanvården då man offentliggör en rapport innehållande förslag om inrättande av kommunala knarkstugor i Storbritannien eller ’drug consumption rooms’ som företeelsen kallas på politiskt korrekt engelska.

Av namnet att döma – drogkonsumtionsrum – är det inte konspiratoriskt att hävda att förslaget på sikt kommer att innebära att man har för avsikt att upplåta utrymmet också för de som röker heroin eller crack.
2002 kom ett liknande förslag om kommunala knarkstugor som den gången avvisades.

I gruppen som skrivit rapporten ingår bland annat Andy Hayman från Scotland Yard, tillika inflytelserik i ACPO (Association of Chief Police Officers) och kriminalkommissarie Kevin Green från Metropolitan Police.

Under 20 månader säger sig organisationen ha gått igenom det som skrivits om heroindistribution, man har talat med ”relevanta vittnen” och besökt kommunala knarkstugor utomlands.

Gruppens rapport har skickats till det brittiska inrikesministeriet för benäget studium.

Utifrån detta har gruppen gjort ett antal rekommendationer.

Rekommendationer
  • Ett antal drogkonsumtionsrum bör inrättas i Storbritannien genom lokala överenskommelser mellan huvudaktörer
  • Pilotprojekt bör utvecklas i delar av landet där det redan finns betydande stöd för idén och omfattande problem med användning av narkotika dödsfall till följd av överdoser.
  • Bäst vore om en sådan process med pilotprojekt kunde stödjas och samordnas av regeringen. Men om detta är omöjligt hoppas IWG (frivilligorganisationens Independent Working Group) att lokala aktörer kommer att kunna konstruera lokala program där det ligger i allmänhetens intresse att göra det.
  • Under förutsättning att korrekt tillämpade regler och tydliga lokala överenskommelser existerar, kan och bör drogkonsumtionsrum kunna drivas i pilotprojektform utan ändring i lagstiftningen.
  • Initialt bör pilotprojekten bestå enbart av injektionsrum. Väskötta sprututbyesprojekt förefaller kunna erbjuda en lovande placering av drogkonsumtionsrum i Storbritannien.
  • Drogkonsumtionsrummen bör integreras med lokala droginsatser och erbjuda tillgång till rådgivning om användning av narkotika (inkluderande hänvisning till behandling), bostad, bidrag, anställning och egenvård.
  • Lokalsamhällen och intressenter bör vara intimt involverade i utvecklingen av pilotprojekten.
  • Det måste finnas ett antal minimikrav för drogkonsumtionsrummen som reglerar användarnas uppförande, personalens agerande, personalutbildning och antalet anställda som behövs för att erbjuda en säker och korrekt service.
  • Pilotprojekten måste utvärderas noggrant och beräkning av kostnaderna för pilotverksamheten bör inkludera resurser för en omfattande utvärdering i samarbete med lokalsamhället, genom undersökare bland de som använder tjänsten och en uppskattning av kostnadseffektiviteten.
För närvarande finns kommunala knarkstugor i Schweiz, Nederländerna, Tyskland, Spanien, Norge, Luxemburg, Australien och Kanada. Den första kommunala knarkstugan i Europa öppnades i Bern i Schweiz 1986. Idag finns det uppskattningsvis totalt 65 kommunala knarkstugor i dessa åtta länder.

Verksamheten med kommunala knarkstugor har, helt korrekt, fördömts av FN:s narkotikakontrollorgan INCB (International Narcotics Control Board) i flera av deras årsrapporter. I paragraf 590 i den senaste rapporten från FN:s narkotikakontrollorgan upprepar INCB:s styrelse sin hållning att "injektionsrum eller andra utrymmen där personer kan missbruka droger som förvärvats illegalt underlättar det illegala bruket av internationellt kontrollerade substanser och står i strid med bestämmelserna i de internationella fördragen för kontroll av droger. Injektionsrum står i strid med huvudprincipen i fördragen, nämligen att bruket av droger ska begränsas till att omfatta medicinska och vetenskapliga ändamål. INCB:s styrelse beklagar öppnandet av ett injektionsrum i Norge i januari 2005 och uppmanar regeringen att vidta omedelbara och nödvändiga steg för att garantera överensstämmelse i enlighet med de internationella fördragen för drogkontroll."

Det nya socialborgarrådet i Oslo, Sylvi Listhaug, struntar emellertid i FN:s kritik och säger till norska Aftenposten, "för mitt vidkommande är användarna viktigast. Sprutrummet fungerar bra och vi vill fortsätta tills den treåriga prövoperioden är över."

Aftenposten rapporterar också att såväl Kristelig Folkparti som Høyre är moståndare till injektionsrummet.

Norge har ratificerat FN:s samtliga 'narkotikakonventioner'. Oslo är dessutom medlem av ECAD (European Cities Against Drugs).

Det är ingenting annat än ren skandal att länders regeringar hjälper till att upprätthålla missbruk av ett av de i särklass mest beroendeframkallande preparaten, heroin.

Nu är det ingalunda någon självklarhet att förslaget blir verklighet. På samma sätt som 2002 är det dags att återigen säga nej till den här sortens drogpolitiska galenskap.

Läs mer
En sammanfattning av rapporten ’Drug Consumption Rooms’
Hela rapporten

Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Henrik Hall

Intressant att du inte valde ut ett citat där det beskriver hur "knarkstugorna" påverkat människor. Hur har antalet överdoser och andra narkotikarelaterade dödsfall påverkats? Hur har kriminaliten påverkas? Hur ser de människor som bor/arbetar/bedriver affärsverksamhet där narkotikanavändarna brukar vara reagerat?

2006-05-23 @ 12:56:32
URL: http://henrikhall.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0