EU vill ha mer makt för att bekämpa brottslighet

I ett tal i Lissabon den 8 maj om Europas framtid sa EU-kommissionens president Jose Manuel Barroso att ”Folk vill ha mer Europa för att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet. Det är vår plikt att besvara en sådan vädjan, med eller utan konstitution.”

Vad det handlar om kan man inte ta miste på. Barroso vill överföra ett stort antal beslut i sådana frågor till EU, eller med hans egna ord, ”att till EU överföra ett stort antal beslut i rättsliga, frihets- och säkerhetsfrågor, som kan hanteras mer effektivt på europeisk nivå än på nationell nivå.”

Det praktiska resultatet av ett sådant förslag kan bli en eliminering av vetorätten inom de aktuella områdena.

Att överlåta frågor från nationell nivå till EU-nivå kräver noggranna överväganden och det bör ingalunda vara någon självklarhet att ovanstående uttalande från Barroso omsättas i praktiken.

Intensifierat samarbete mellan EU:s medlemsstater för att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet ska utan tvekan uppmuntras, däremot innebär det inte att ett sådant samarbete ska resultera i maktförskjutning från medlemsstaterna till central EU-nivå.

Frågan kommer med all säkerhet att bli föremål för diskussion dels då EU:s utrikesministrar ska diskutera ‘Europas framtid’ den 27-28 maj, dels vid toppmötet i juni.

Torgny Peterson  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0