Äntligen! - Nytt förslag från Socialdepartementet - Pensionärer ska slippa vara ensamstående

Kommuner ska kunna åläggas att ordna sällskap åt sina pensionärer. Det skriver Socialdepartementet i ett nytt förslag som skickats ut på remiss.

Sällskap i form av andra människor är bäst, men även hundar och katter kan duga, enligt departementet.

Cirka 14.000 pensionärer i Sverige lever utan sällskap av artfränder. De nya råden kan innebära att kommunerna måste skaffa sällskap åt ensamstående pensionärer.

Eftersom människor är flockdjur kan ensamtillvaron utlösa stressbeteeenden.

Socialdepartementets nya förslag ställer också högre krav på hur ensamstående pensionärer ska ha det. Bland annat ska de ha rätt att röra sig fritt varje dag. Idag finns inga regler för hur länge en ensamstående pensionär kan tvingas vara inomhus.

”Ibland kan de ju vara inomhus dygnet runt”, säger man från Socialdepartementet.

I det nya förslaget om ensamstående pensionärer har det blivit en skärpning. Högst sexton timmar per dygn ska en ensamstående pensionär tvingas vara inomhus.

Socialdepartementet vill också skärpa rekommendationerna om mat.

”De ska ha möjlighet att sysselsätta sig med att äta större delen av dygnet eftersom det är så viktigt för dom”, säger Socialdepartementet.

Förslaget är ute på remiss och kommer upp till beslut i Socialdepartementet tidigast i höst.

Det är glädjande att konstatera det här förslaget till nyordning – om det nu verkligen förhöll sig så i praktiken. Men det gäller tyvärr inte de alltför många ensamstående pensionärerna. Nej – byt ut ordet pensionärer mot hästar så är du på rätt väg. För säkerhets skull är det bäst att upplysa om att Socialdepartementet inte skickat ut någon remiss med ovanstående innehåll.

Ensamstående hästar däremot mår inte bra, menar Djurskyddsmyndigheten, samtidigt som det är dåligt med remisser om det faktum att tusentals ensamstående pensionärer står ensamma ”i sina spiltor” utan sällskap av artfränder. Kanske kunde Djurskyddsmyndigheten ta hand om det vid sidan om sin omsorg om ensamstående hästar eller kommer det kanske ett förslag från Socialdepartementet rörande tvåbenta ensamstående.

I april rapporterade Ekot att Djurskyddsmyndigheten kommer att läggas ner om den borgerliga alliansen vinner valet. Orsak: Turbulens kring flera av myndighetens förslag. Djurskyddsmyndighetens nuvarande hästförslag borde inte bara orsaka turbulens utan storm.

I det fall Djurskyddsmyndigheten läggs ned skulle ju Socialdepartementet kunna ta över ansvaret för hästarna också och i samarbete med Folkhälsoinstitutet lansera kampanjen ’En häst åt varje pensionär’ eller tillsammans med PRO - ’Dansa med hästar’.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0