Ungdomar ratar partipolitiken

Flera företrädare på riksplanet har ett otal gånger uttalat oro över att många, inte minst ungdomar står utanför (parti)politiskt engagemang. Inte så att de är ointresserade av politiska frågor, men de flesta väljer att stå utanför den partipolitiska apparaten och istället arbeta i nätverk med frågor som engagerar dom.

Är det konstigt? Inte speciellt. Mygel, nepotism, strategier för strategiernas skull och för att vinna poäng eller val snarare än för sakens skull förtjänar inte engagemang vare sig från seriösa ungdomar eller vuxna. De partipolitiska grupperingarna i sin nuvarande form kommer att gå en säker död till mötes om det inte sker radikala förändringar, som i större utsträckning kan engagera 'vanligt' folk, ta deras synpunkter på allvar och respektera deras förslag. 

Förtal via epost, "hemlig (s)trategi ska ge seger i höstens val" (DN idag - http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=525705&previousRenderType=6) är utmärkta exempel på varför seriösa aktivister anser att det finns effektivare sätt att påverka än att engagera sig i taktiskt, partipolitiskt arbete.

I en ledare i Svenska Dagbladet idag (http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_11981932.asp) skriver Andreas Hedström, "Det civila samhället har en undanskymd roll i samhällsdebatten. Men dess betydelse för vår framtid är stor. Frivilligorganisationerna har inte bara fostrat flera generationer i demokrati och öppenhet. De har också varit gränsöverskridande mötesplatser utan statligt inflytande."

Det kanske kan vara värt att fundera på.

Torgny Peterson




Kommentarer
Postat av: Marianne Kronberg

Eller så tar man sitt informella nätverk och startar ett parti! Vi har redan uppmärksammats i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, ABC-nytt, P3 Front, Metro, och Stockholms City.

Nyfiken? Titta in på vår hemsida (där finns också länkar till vår mediaexponering)

Mvh
Marianne Kronberg
Ungdoms- och studentpartiet

2006-04-25 @ 16:37:24
URL: http://ungdomsochstudentpartiet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0