Tidigare insatser för unga som begår brott

För att bättre kunna möta unga som gjort sig skyldiga till brott har regeringen i dag beslutat om en proposition med förslag till ändringar i reglerna om påföljder för unga lagöverträdare. Förslagen syftar till att förbättra möjligheterna att ingripa tidigt för att motverka att barn utvecklar en kriminell livsstil. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna.

* Barn och ungdomar som begått brott ska även fortsättningsvis i första hand få vård inom socialtjänsten. Påföljden överlämnande till vård inom socialtjänsten byter namn till ungdomsvård och får en tydligare inriktning på unga med behov av vård.

* Ungdomstjänst införs som en ny, fristående påföljd för unga lagöverträdare. Den verkställs av socialtjänsten och ska finnas tillgänglig i hela landet. Ungdomstjänst består av oavlönat arbete samt annan särskilt anordnad verksamhet, i lägst 20 och högst 150 timmar. Ungdomstjänsten är framför allt avsedd för ungdomar under 18 år, med en åldersgräns på 21 år.

* För att stärka stödet till unga personer föreslås att en särskilt kvalificerad kontaktperson ska kunna utses av socialnämnden för unga i riskzonen. Det gäller även ungdomar under 15 år.

* Medling med anledning av brott, vilket innebär att brottsoffer och förövare träffas för samtal, bör finnas tillgängligt i hela landet. Kommunerna ska erbjuda detta om gärningsmannen är under 21 år.

* Handläggningstiden för mål mot unga ska bli kortare.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2007. Det gäller dock inte förslaget om medling som obligatorium för kommunerna, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0