Telefonavlyssning i Danmark, organiserad brottslighet i Norge och narkotikabrottslighetens organisationsmönster i Sverige

Danmark
I Danmark föreslår nu landets polismästare att de nya bestämmelserna om telefonavlyssning inte bara bör kunna användas i samband med utredning av terroristärenden utan också vid annan brottslighet och inte minst vid narkotikabrottslighet.

I dagsläget kan dansk polis, i domstol, få tillåtelse att avlyssna de nummer de begär avlyssning för. I förslaget till nya bestämmelser för telefonavlyssning i samband med misstänkt terroristverksamhet föreslås polisen få möjlighet att vid ett enda tillfälle i domstolen få tillåtelse att avlyssna telefon- och internetkommunikation som den terroristmisstänkte har eller kommer att ha.

Eftersom kriminella individer är väl medvetna om att deras telefoner riskerar att bli utsatta för avlyssning vill dansk polis sålunda ha möjligheten att avlyssna nummerändrade telefoner utan att varje gång ansöka om sådant tillstånd. Dansk polis vill också ha möjlighet till samma tillvägagångssätt vid annan brottslighet och då, som sagt, inte minst i samband med narkotikabrottslighet.

Danska polisens önskemål i det här avseendet har redovisats i ett remissvar till justitieministern.

Norge
I Norge blir det allt tydligare att kriminella nätverk blir mer och mer etablerade och ägnar sig åt allt grövre organiserad brottslighet. Uppgifterna framgår av den första kartläggningen  som norsk polis har gjort  om den organiserade kriminaliteten i landet.

Enligt rapporten finns det idag 125 olika kriminella nätverk med totalt 2.763 aktörer, som är verksamma i Norge. I rapporten sägs det att ”centrala nätverk har stora delar av Norge som ’arbetsområde’ och cirka 30 procent av dom arbetar internationellt.”

Merparten av de 2.763 aktörerna är män i 30-årsåldern och de flesta har varit föremål för polisens intresse i flera år.

Rapporten om organiserad brottslighet i Norge är intressant och informativ läsning, som förhoppningsvis bidrar till ökad förståelse för att kampen mot den organiserade brottsligheten måste kompletteras med innovativa metoder.

Du hittar rapporten, ’Prosjekt organisert kriminalitet’ här.

Sverige
I Sverige och utomlands finns en kriminell miljö som utgör grogrunden för den organiserade narkotikabrottsligheten. I en svensk nätverksanalys undersöktes 127 personer som år 2003 hade dömts för grovt narkotikabrott eller grov narkotikasmuggling i Stockholm.

Det visade sig att dessa hade direkt eller indirekt kontakt med minst 7 000 kriminellt misstänkta personer. Till dessa kommer alla de personer som polisen inte känner till.

I denna kriminella miljö känner alltså alltid en person någon annan, som i sin tur känner någon ytterligare. Dessa personer ingår i ett nätverk.

Från Stockholm sträcker sig de kriminella kontakterna över hela landet, men främst till Göteborgs och Malmös storstadsområden. Särskilt viktigt är att ha kontakter i Skåne län till följd av det strategiska smugglingsläget. Av stor betydelse är också att ha internationella kontakter.

Den svenska rapporten ’Narkotikabrottslighetens organisationsmönster’ hittar du här.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0