Stoppa metadonvansinnet?!

Efter att en tvåårig pojke i Skottland dog efter att ha druckit metadon är flera organisationer i Skottland på krigsstigen, inte bara på grund av den tvåårige pojkens tragiska död utan för att de menar att metadon cementerar enorma hälsoproblem på sikt. Pojkens 25-åriga mamma och hennes 22-årige partner använde båda metadon.

Kritiken kommer i första hand från Maxie Richards Foundation, Scotland Against Drugs och Calton Athletic, vars talesmän uttalar sig i en artikel i skotska Daily Record idag. Också Torys ledare i Skottland, Annabe Goldie, uppmanade ministrar att sluta "parkera" användare på metadon.

Enligt uppgifter i samma tidning växer 20.000 barn upp i skotska hem där åtminstone den ene föräldern är heroin- eller kokainmissbrukare. Omkring 19,000 av Skottlands 51,000 heroinister uppges få metadon.

Efter rapporterna om den tvåårige pojkens död har den skotske regeringschefen, Jack McConnell, nu aviserat en översyn av det skotska metadonprogrammet som en del av en mer omfattande översyn av drogrehabiliteringen i Skottland.

Beträffande förskrivning av metadon i Sverige gäller nya bestämmelser sedan 1 januari 2005. De svenska bestämmelserna hittar du på adressen http://www.sos.se/sosfs/2004_8/2004_8.htm 

Metadon och Subutex är i Sverige de två huvudsakliga substitutionspreparaten vid opiatberoende. 

I Norge pågår ett intressant projekt med opiatantagonisten Naltrexon på institutet för psykiatri vid medicinska fakulteten vid Oslo universitet där man rekryterar 100 kriminellt belastade opiatmissbrukare som väntar på att friges från fängelse.

Syftet med den kliniska studien är att studera effektivitet och säkerhet hos naltrexon-implantat för att förhindra återfall hos opiatberoende intagna som står inför frigivning från fängelsestraff. ’Experimentgruppen’ kommer att jämföras med en kontrollgrupp som påbörjar metadonbehandling före frigivningen.

”Naltrexon i implantat-form är ett bättre läkemedel än både metadon och subutex. Det är inte beroendeframkallande och ger inga abstinenser när man slutar. Dessutom undgår man risken för sidomissbruk av morfinpreparat”, säger den ansvarige projektledaren, Dr Philipp Lobmaier till norska Aftenposten.

Parallellt med ovanstående projekt leds en annan undersökning vid samma institut av psykologen Nikolaj Kunøe. I det projektet ska man studera användandet av naltrexon-implantat för att förebygga återfall hos heroinister som befinner sig på behandlingshem.

Eftersom Naltrexon-implantat ännu inte är godkända i Norge genomförs studierna efter dispens från Statens Legemiddelverk.


Mer detaljerad information om den första studien, som nämnts ovan, hittar du på adressen http://www.clinicaltrials.gov/ct/show/NCT00204243


Torgny Peterson



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0