Laila Freivalds avgår - för andra gången

Assisterad av utrikesminister Laila Freivalds meddelade Göran Persson i morse att Freivalds begärt entledigande från sin tjänst. Det är andra gången som Freivalds avgår. Förra gången skedde det i samband med en omdiskuterad lägenhetsaffär.

Med början i tsunamikatastrofen har Freivalds under flera månader utsatts för omfattande kritik av de insatser som Utrikesdepartementet (inte) gjorde under tsunamikatastrofens inledande skede. När nu Freivalds anklagas för att ha haft ett finger med i spelet kring 'nedsläckningen' av en hemsida på Internet har Freivalds, med all säkerhet i samråd med Göran Persson, beslutat sig för att begära entledigande från tjänsten.

Tills vidare tjänstgör Bo Ringholm som utrikesminister. Göran Persson gjorde vid presskonferensen för en stund sedan klart att Ringholm inte blir permanent på posten.

Många undrar antagligen varför en blogg som primärt handlar om drogpolitiska frågor tar upp det faktum att Freivalds avgår. Skälet är enkelt. Frågor om ansvarsutkrävande måste belysas betydligt bättre och oftare än vad som sker nu. Det är precis lika viktigt som att kräva större öppenhet och ökad kompetens hos de som utses till statliga topposter.

Se presskonferensen med Persson & Freivalds i efterhand på adressen
http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/04/56/9cd523c1.ram

Torgny Peterson



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0