Forskning: Örter och naturmedel och kopplingen till bruk av tobak, alkohol och droger hos ungdomar

Ny forskning från University of Rochester i USA tar upp ett intressant perspektiv inom missbruksforskningen, nämligen om bruket av örter och naturmedel har någon koppling till bruk av tobak, alkohol och droger hos ungdomar.

I undersökningen av 2,006 elever definierades ”bruk av örter eller andra naturmedel…för att må bättre eller prestera bättre resultat inom idrotten eller i skolan.”

Av de rapporterade resultaten framgår att 28,6 procent använde naturmedel och användningen ökade med ökad ålder. Den här gruppen tonåringar hade också en närmare koppling till illegala preparat än resten av de tillfrågade. Den största kopplingen fanns mellan bruk av naturmedel och bruk av steroider, heroin, kokain (i den ordningen).  

Forskarna fann också en koppling mellan användning av naturmedel och användning av cigaretter, alkohol, marijuana och annan narkotika.

Eftersom man funnit den här kopplingen säger forskarna att det är angeläget att fråga elever om deras bruk av örter och naturmedel och, om sådant bruk förekommer, föra ingående diskussioner om förekomst av eventuellt bruk av andra, också illegala, droger.

Du kan läsa mer om forskningen här och i The Journal of Adolescent Health (2006 Apr;38(4):395-400).

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0