Är frågor som rör barns och ungdomars liv viktiga?

Idag överlämnar Barnombudsmannen (BO) Lena Nyberg Barnombudsmannens årsrapport, ’Röster som räknas’, till socialminister Berit Andnor.

Hur ser barn och unga på sin möjlighet att påverka sin vardag och den miljö där de bor? Resultat från Barnombudsmannens kontaktklassundersökning presenteras. Hur långt har arbetet med barnkonventionen kommit i kommuner, landsting och regioner? Ny heltäckande undersökning presenteras.

Beträffande barns och ungas inflytande konstaterar BO att ” 61 procent av eleverna i Barnombudsmannens kontaktklasser svarar att de vuxna som bestämmer i kommunen inte har frågat dem vad de tycker i någon fråga. 39 procent tror inte heller att de vuxna beslutsfattarna är särskilt intresserade av vad de tycker, 15 procent tror inte alls att de vuxna vill veta deras åsikter.
 
Det går att spåra en viss uppgivenhet hos dem som svarat. Frågor som rör barns liv är inte viktiga ur de vuxnas ögon, resonerar de. Beslutsfattarna sätter inte av pengar, bryr sig inte, har inte tid eller sviker löften, skriver eleverna.

47 procent anser att de har ganska små eller mycket små möjligheter att säga vad de tycker till dem som bestämmer i kommunen. Nästan hälften svarar att de inte vet vart de ska vända sig för att ändra eller påverka något, medan 28 procent svarar att de vet det.

Endast 2 procent svarar att de har fått lära sig väldigt mycket om hur de ska bära sig åt för att påverka något i kommunen där de bor, medan sammanlagt 31 procent har fått veta väldigt lite om hur man gör. Det är ovanligt att vuxna berättar vad de gör med förslag som barn och unga lämnar. Mer än tre fjärdedelar av ungdomarna svarar att de vuxna inte berättar vad de gör av förslaget.

Bara 13 procent av eleverna har lämnat in förslag till sin kommun. På frågan om de är intresserade av att få säga vad de tycker till dem som bestämmer svarade 43 procent att de inte är särskilt intresserade. Det är tydligt att viljan att påverka är inte så självklar. Om vuxna inte tar sig tid att lyssna och återkoppla när barn och ungdomar föreslår något finns det risk att många tappar lusten att försöka påverka.”

Barn och ungdomar har uppenbarligen svårt att acceptera vuxnas (brist på) ’engagemang’ i ungdomsfrågor, vilket är mycket allvarligt.

På Gotland verkar inte ungdomars möjlighet att påverka ges någon högre prioritet.

I Visby pågår nu vad som kallas ’Dialog hela Visby’, ett samrådsforum som äger rum under perioden 24 mars - 21 maj och där kommunen har bjudit in gotlänningarna att påverka Visbys kommande översiktsplan som kommunfullmäktige ska besluta om.

I dialogen ingår följande diskussionskvällar:
Onsdag 5 april: "Holmen och hamnen" - om återbruk av hamnmiljöer
Onsdag 12 april: "P18 - vad händer?" - om vår nya stadsdel Visborg
Tisdag 18 april: "Fötter, cykel, bil eller buss?" - om att röra sig i Visby
Onsdag 3 maj: "Attraktivt boende" - om det faktiska bostadsbehovet
Onsdag 10 maj: "Tryggt, jämställt, tillgängligt?" - om det hållbara samhället
Onsdag 17 maj: "Stadens gröna rum" - om värdet av närhet till grönska.
Dessutom ska en temakväll om ungdomsfrågor hållas - "Vad vill Visbys unga?". Datum är inte bestämt ännu.

Kanske är det sistnämnda symptomatiskt för det BO uttalar ovan.

Du kan läsa rapporten 'Röster som räknas' här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0