Äntligen på väg mot BB

Äntligen på väg mot BB – Bättre Brottsbekämpning.

Som det ser ut nu kommer Socialdemokraterna med stöd från Folkpartiet att driva igenom förslaget om att buggning ska tillåtas. Lagrådet är föga förtjust och har lämnat synpunkter på förslaget. Utifrån Lagrådets synpunkter har vissa förändringar gjorts i det ursprungliga förslaget men Bodström låter sig inte, tack för det, hejdas i sina ansträngningar att skaffa vassare vapen i kampen mot den grova brottsligheten.

Det finns en anmärkningsvärd okunnighet, eller är det aningslöshet, i Sverige om de hot som den organiserade brottsligheten utgör och det är inte en dag för sent att Sverige ges möjligheter till buggning, något som  t ex Norge, Finland och Danmark redan har.

När det gäller terrorattacker kommer Socialstyrelsen inom kort med en rapport om terroristattacker.
Sverige måste förbereda sig för terrorattacker. Det finns en aningslöshet kring detta. Jag tror att man måste ha en medvetenhet om det. Det innebär inte att man konstant ska gå och vara rädd för att det här ska inträffa, men man ska ha en medvetenhet om att det kan inträffa. Man måste öva, speciellt i våra storstadsregioner, för att hantera det”, säger Helge Brännström, överläkare vid katastrofmedicinskt centrum i Umeå och huvudansvarig för Socialstyrelsens utvärdering, till Ekot.

Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén arrangerar under våren politikerutbildningar i försökskommunerna Kalmar, Kramfors, Laholm, Lund, Solna och Umeå. Utbildningarna riktar sig till de politiker som är med i styrgruppen för det förebyggande arbetet, samt övriga politiker och berörda chefstjänstemän i kommunen. Programmet fokuserar mycket på begränsning av tillgänglighet till alkohol och narkotika och på vad man som beslutsfattare kan göra för att möta situationen i den egna kommunen. Gott och väl i och för sig, men en sådan utbildning borde ges en betydligt större bredd med uppdaterad information om organiserad brottslighet i Sverige, som till stora delar ligger bakom den tillgång och efterfrågan som politikerna förmodas fatta kloka beslut om att göra något åt.  

För att öka kunskapsnivån och minska aningslösheten borde en massiv folkupplysningskampanj, riktad både till politiker och den breda allmänheten, om hoten från den organiserade brottsligheten, inklusive terrorism, startas. Ju förr desto bättre.

I ett pressmeddelande säger Folkpartiet:
Frågan om polisen ska ha rätt att använda hemlig rumsavlyssning vid allvarliga brott har diskuterats sedan 1980-talet. I de flesta jämförbara länder har polisen den möjligheten. De förslag som förts fram i Sverige har dock stoppats för att de inte tillräckligt beaktat skyddet för oskyldigas personliga integritet.

Folkpartiet har sedan flera år haft uppfattningen att utvecklingen av den grova, organiserade brottsligheten är så oroväckande att möjligheten för polisen att bugga bör införas på villkor att den förenas med betryggande garantier för rättssäkerheten. Allians för Sveriges rättsgrupp föreslog också för en tid sedan att buggning bör tillåtas i Sverige.

Regeringen presenterade nyligen ett nytt förslag om buggning, som återigen fick kritik av Lagrådet. Regeringen har nu klargjort att den är redo att acceptera ett antal av de invändningar som Lagrådet kommit med.
 
Folkpartiet ser det som en stor framgång att en proposition nu läggs fram som både ger polisen förbättrade möjligheter att bekämpa den grova, organiserade brottsligheten och samtidigt uppfyller de krav på rättssäkerhet som integritet som folkpartiet fört fram.

Förslaget innebär i korthet följande:

Hemlig rumsavlyssning ska få användas vid förundersökning avseende brott som har ett minimistraff om fängelse i minst fyra år, t.ex. terroristbrott, mord, dråp och grova rån.

Metoden ska även kunna tillämpas vid förundersökning angående vissa andra allvarliga brott, såsom grova narkotikabrott, människohandel, koppleri och grova sexbrott.

Hemlig rumsavlyssning får endast avse en plats där det finns särskild anledning att anta att den misstänkte kommer att uppehålla sig och om det rör sig om en tredje persons bostad ställs ännu högre krav.

Ett stort antal lokaler utesluts helt från buggning, det gäller bl.a. redaktioner, advokatkontor, läkarmottagningar, socialkontor och lokaler där det förekommer själavård.

I sammanhanget är det viktigt att det nu finns en lagstiftning på plats som reglerar användningen av så kallad överskottsinformation.

De förbättringar som varit viktiga för folkpartiet i det nu aktuella förslaget är bland annat följande:

* En parlamentarisk nämnd inrättas för att följa användningen av hemliga tvångsmedel.

* Fler lokaler än tidigare angivits, bland annat läkarmottagningar, ska aldrig få avlyssnas.

* Beslut ska alltid fattas av domstol - det ”snabbspår” som ingått i det tidigare förslaget, där polisen i vissa fall skulle kunna bugga utan domstolsbeslut, har tagits bort.

* En person som varit utsatt för buggning ska informeras i efterhand. Det innebär att den som avlyssnats felaktigt har möjlighet att få skadestånd. Regeringen har åtagit sig att skyndsamt ta fram beslutsunderlag för införande av en sådan bestämmelse.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0