86 procent stöder förslag om drogtester i skolan

En mycket stor majoritet, 86 procent av de tillfrågade, stöder i en ny TEMO-undersökning Folkpartiets förslag om att erbjuda frivilliga, misstankebaserade drogtester i grundskolan och på gymnasiet.

"Att hindra ungdomar från att fastna i narkotikamissbruk är avgörande. Vi vill att skolorna ska kunna erbjuda frivilliga, misstankebaserade drogtester i grundskolan. På gymnasiet ska testerna även vara slumpmässiga. Idag är rättsläget oklart kring drogtester i skolan och varken skolministern eller justitieministern vill ta i problemet", säger Torkild Strandberg, riksdagsman för Folkpartiet. 

Efter en interpellation av riksdagsmannen Peter Althin (fp) förra året, om narkotikatest på barn under 15 år där Althin frågade ansvarig minister ”Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra provtagning på barn under 15 år när narkotikamissbruk misstänks”, lämnade justitieminister Tomas Bodström följande svar.

Thomas Bodström
”Peter Althin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra provtagning på barn under 15 år när narkotikamissbruk misstänks.

Jag vill inledningsvis framhålla att åtgärder mot ungdomsbrottslighet är en av mina mest prioriterade frågor. Situationen för barn som begår brott före 15 års ålder kräver särskilda åtgärder. Regeringen avser att nästa vår lämna en proposition till riksdagen om insatser för unga lagöverträdare. Jag anser att det är mycket angeläget att det sätts in tidiga och tydliga åtgärder mot barn och ungdomar som hamnar snett i samhället. Det krävs en mängd åtgärder från insatser i utsatta områden till individuella handlingsplaner och mentorskap. Därför kommer regeringen att lämna ett antal förslag för att förebygga, upptäcka och behandla brottsligheten bland barn och ungdomar som ännu inte nått straffmyndighetsåldern.

Vi vet att brottsligheten finns bland de mycket unga och det är viktigt att detta kan upptäckas tidigt så att adekvata vårdinsatser kan sättas in. Nyttan av att tidigt upptäcka brottslighet och missbruk måste dock ständigt vägas mot den kränkning som den unge kan uppleva genom en kroppsbesiktning. Kroppsbesiktning på barn är särskilt känsligt. Om det föreligger misstanke om att ett barn under 15 år missbrukar narkotika ska detta leda till åtgärder från samhällets sida, oavsett om något drogtest föreligger eller inte.

Mot denna bakgrund ser jag svårigheter när det gäller att möjliggöra provtagning på barn under 15 år. Självfallet är integritetsaspekter av särskilt stor betydelse när frågor som dessa prövas framöver. Jag vill dessutom tydligt framhålla att jag inte anser att en sänkning av straffmyndighetsåldern, som vissa partier föreslagit, skulle vara en lösning för barn som begår brott.”

Trots att Bodström anser att det är viktigt att drogmissbruk kan upptäckas tidigt, uttrycker han i nuläget tveksamhet.

I en artikel i Läkartidningen förra året, ’Arbetsmiljöverkets föreskrifter ger inte fritt fram för att drogtesta skolelever’, sammanfattar artikelförfattaren Robert Wålinder, överläkare, arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset i Uppsala sin syn på problematiken, ”Sammanfattningsvis synes obligatoriska drogtest på arbetet och i skolan utan välmotiverade säkerhetsaspekter sakna stöd i svensk arbetsmiljölagstiftning och Skollagen samt skulle även kunna vara i strid med den svenska grundlagen, FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna, Barnkonventionen och Läkarförbundets etiska regler om patienters rätt att bestämma över sig själv. En normalisering av integritetskränkande medicinska test i skola och arbetsliv blir i detta perspektiv en nedmontering av individens fri- och rättigheter, vilket knappast stärker en konstitutionell utveckling för ökad demokrati och respekt för individens frihet.”
(Hela artikeln finns på adressen
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=2459).

Uppenbarligen har drogtester stort stöd hos allmänheten, oavsett ålder, kön, inkomst mm enligt TEMO-undersökningen, vilket borde uppmuntra till en granskning av nuvarande regelverk och hur det skulle kunna förändras för att tillåta drogtester i syfte att upptäcka och åtgärda drogproblem. Syftet är inte att ’kasta ut’ folk från skolan utan snarare ytterligare en av flera preventiva insatser i ett åtgärdsbatteri för att minska såväl tillgång som efterfrågan på narkotika.

Du hittar TEMO-undersökningen på adressen
http://www.folkpartiet.se/upload/Narkotikatester%20Temo.pdf

Den rapport som Folkpartiet presenterade idag, ’Stärkt kamp mot knarket’ finns på adressen
http://www.folkpartiet.se/upload/Narkotikabek%c3%a4mpning.pdf  

Utöver förslag om en fördubbling av antalet narkotikapoliser finns också bland annat följande förslag i rapporten:
  • ’Go for the money’ – utöka möjligheten att komma åt kriminellas pengar
  • Polisen och tullen ska kunna registrera spaningsfordon på fiktiva ägare
  • Inför lokala team i varje kommun. Polis och socialtjänst ska samarbeta med tidiga insatser för ungdomar som begått narkotikabrott
  • Samarbete mellan åklagare och socialtjänst – vid ringa narkotikabrott ska unga kunna få åtalsunderlåtelse mot villkoret att de tar emot missbruksvård
  • En narkotikahund till varje kriminalvårdsanstalt
  • Den som har knarkat i fängelser får ta emot besök bakom glasruta
  • Fler behandlingsplatser på anstalterna för narkotikamissbrukare
Torgny Peterson


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0