Vårdrutiner brister vid behandling med antidepressiva läkemedel

Sjukvårdens möjligheter att erbjuda samtalsbehandling vid psykisk ohälsa behöver förbättras. Behandlingen med antidepressiva läkemedel måste även följas upp och utvärderas bättre. Det visar rapporten Antidepressiva läkemedel vid psykisk ohälsa från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har haft regeringens uppdrag att följa upp och analysera användningen av antidepressiva läkemedel. Uppföljningen bygger på fyra olika studier, inklusive en enkätundersökning till 1 100 patienter.

Behovet av behandling och omhändertagande vid psykisk ohälsa har ökat, och primärvården saknar både resurser och kompetens att i tillräcklig utsträckning möta detta behov. Ungefär 6 procent av befolkningen behandlas med antidepressiva läkemedel. Förskrivningen ökar och är vanligast till äldre personer och kvinnor, samt till grupper med lägre utbildning, ett mönster som sammanfaller med förekomsten av psykisk ohälsa. 

Det finns brister när det gäller hur psykiatriska tillstånd diagnostiseras och dokumenteras. Detta kan leda till både överbehandling av vissa patientgrupper och underbehandling av andra. De om söker för psykiska problem av olika art uppger ofta att möjligheterna att få samtalsbehandling vi psykisk ohälsa är dåliga.

Behandling med antidepressiva läkemedel bör följas upp och utvärderas regelbundet. 40 procent av patienterna i enkätundersökningen hade inte någon avtalad tid för uppföljning av behandlingen. I närmare hälften av de fall där läkaren ansåg sig kunna bedöma effekten av läkemedelsbehandlingen, angavs den vara måttlig och i vart sjunde fall ingen alls eller obetydlig. Det tycks alltså vara vanligare att antidepressiva läkemedel ger otillräcklig effekt när de ordineras i den dagliga sjukvårdsverksamheten än vad man har sett vid kliniska prövningar. 

Enkätundersökningen visade att patienterna som fått antidepressiva läkemedel i stort sett är nöjda med vården och i allmänhet upplever att behandlingen hjälper. Så pass många som 25 procent uppger dock att de endast i viss eller obetydlig utsträckning känt sig delaktiga i valet av behandlingsstrategi. De som var mest nöjda med vården uppfattade också i större utsträckning att läkemedelsbehandlingen fungerade bra.

Läs också:
Antidepressiva läkemedel vid psykisk ohälsa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0