Trägen vinner! – Narkotikan minskar bland ungdomar

Narkotikaanvändningen bland skolelever i nionde klass och bland mönstrande minskar. Det visar ny statistik från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Bland flickorna i årskurs nio hr andelen som använt narkotika gått ner från sju till fem procent det senaste året.

”Minskningen bland flickorna är glädjande och talar för att de senaste årens arbete med kvalificerad drogprevention i kommunerna har gett resultat”, säger regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries.

Pojkarna i årskurs nio ligger kvar på sju procent, att jämföra med början av 2000-talet då omkring tio procent av både pojkarna och flickorna hade använt narkotika.

Även bland de mönstrande syns en minskning i narkotikaanvändningen. År 2005 var det 14 procent som hade använt narkotika, jämfört med 18 procent 2002.

”Även här ser vi effekterna av ett gott förebyggande arbete. De som mönstrar nu gick i nian för tre år sedan när arbetet med att stärka preventionsinsatserna kom igång på allvar”, säger Björn Fries.

Att det sker en minskning av narkotikaanvändningen både bland mönstrande och skolelver i nionde klass är en del av en mycket större trend”, menar Fries. ”Det är ytterligare en indikation på att också totalkonsumtionen av narkotika minskar.”

Skolundersökningar
Enkätundersökningar om svenska skolungdomars alkohol-, narkotika-, tobaks- och sniffningsvanor genomförs varje år i åk 9 och gymnasiets åk 2 och vartannat år även i åk 6.

Skolundersökningarna har genomförts sedan 1971 i årskurs 9 och årskurs 6 (årligen fram till 1982 i åk 6). Gymnasiets årskurs 2 ingick första gången 2003 och detta inom ramen för ESPAD-undersökningarna, men 2004-2006 genomförs gymnasieundersökningar inom ramen för de ordinarie skolundersök-ningarna.

Syftet är i första hand att belysa utvecklingen av elevernas drogvanor över tid, även om jämförelser av olika grupper och regioner också inkluderas i redovisningarna.

Undersökningarna genomfrös som lärarövervakade anonyma gruppenkäter i klassrummen. Normalt deltar cirka 3800 elever i 6an, runt 5300 elever i 9an respektive 4500 i gymnaisets årskurs 2.

Undersökningarna bland elever i årskurs 9 har, som sagt, genomförts årligen sedan 1971. I den senaste studien deltog 4890 elever från slumpvis utvalda klasser. Rapporten beräknas bli färdig i oktober/november.

Narkotikaerfarenheten minskar
Under 1900- och början på 2000-talet ökade andelen elever i årskurs 9 och mönstrande 18-åriga män som prövat narkotika. Som högst var det 10% bland pojkarna och 9% bland flickorna i årskurs 9 år 2001. Därefter sjönk värdena och uppgick 2003 till 7% för både pojkarna och flickorna. De har sedan legat kvar på den lägre nivån för pojkarna medan flickornas värde 2006 har sjunkit till 5%.

Andelen som haft möjlighet att prova narkotika har minskat de senaste åren. År 2002 uppgav 28% av de pojkar som aldrig provat narkotika att de haft möjlighet att göra det. I årets undersökning hade andelen sjunkit till 19%. Motsvarande siffror för flickorna var 24 respektive 19%.

Ven bland mönstrande män har andelen som provat narkotika sjunkit de senaste åren. År 2005 var det ca 14% som använt narkotika, jämfört med 18% år 2002. Utvecklingen vad gäller att ha blivit erbjuden eller haft möjlighet att prova narkotika visar samma trend. År 2002 uppgav ca 48% av dem som aldrig använt narkotika att de erbjudits eller haft möjlighet att prova narkotika och 2005 var motsvarande siffra ca 40%.
Den minskade narkotikaerfarenheten bland unga har skett trots att narkotikapriserna legat på en oförändrad låg nivå sedan 2000-talets början samtidigt som narkotikabeslagen ökat (se CANs rapport nr 94).

Vanligaste narkotikasorten att prova är, både bland skoleleverna och de mönstrande, cannabis, följt av ecstasy, amfetamin samt illegalt använda sömnmedel och lugnande medel.

Mindre alkohol
Även tillgängligheten vad gäller alkohol kan antas att ha ökat de senaste åren, dels till följd av allt fler utskänkningsställen men framför allt genom att realpriserna på alkoholdrycker har sjunkit och privatinförseln ökat.

Trots detta visar flera mått på att alkoholkonsumtionen har sjunkit bland eleverna i årskurs 9 sedan 2002. Främst gäller detta andelen alkoholkonsumenter, alkoholkonsumtion senaste veckan, konsumtion av hembränt och s k intensivkonsumtion, men också den totala årskonsumtionen bland pojkarna.

En liknande utveckling, mot en minskade alkoholkonsumtion, kan också skönjas bland de mönstrande.

Andelen som inte dricker alkohol har ökat under de senaste fem åren, och något färre berusningsdricker eller är intensivkonsumenter. År 2002 svarade ca 10% att de inte dricker överhuvudtaget medan 14% berusade sig någon gång i veckan. År 2005 var motsvarande värden ca 13 resp 12%.

Även drogvaneenkäten bland 18-åriga män som mönstrar för plikttjänstgöring har genomförts varje år sedan början av 1970-talet. 2005 års undersökning, med presentationer av de viktigare trenderna samt mera detaljerade analyser av de senaste resultaten från de ca 42000 männen, redovisas i Mönstrandes drogvanor 2005 (rapport nr 95). Resultaten presenteras bl a fördelade på län.

Läs också:
Mönstrandes drogvanor 2005

Besök också:
CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0