Schweizisk liberal narkotikapolitik ingen framgångsmodell

Nyligen publicerade två schweizare en artikel i Lancet (Nordt C, Stohler R The Lancet - Vol. 367, Issue 9525, 03 June 2006, Pages 1830-1834) om heroinsituationen i Schweiz.

Media över hela världen har, bland annat under rubriken ’Liberal narkotikapolitik åstadkommer minskning av antalet schweiziska missbrukare’, rapporterat om Nordts och Stohlers undersökning och hävdat att den skulle tas som intäkt för framgångar i arbetet med heroinmissbrukare.

Detta har dock inte speciellt mycket att göra med sanningen.

För en eventuell debatt på våra breddgrader kan det vara bra att känna till följande:
  • Antalet missbrukare i Schweiz har legat på samma nivå under den period heroin och metadon distribuerats.
  • Antalet missbrukare i metadonprogram har legat på samma nivå, omkring totalt 18.000 i Schweiz (landet har cirka 7,5 miljoner invånare).
  • Antalet heroinmissbrukare i heroinprogrammet har legat på samma nivå genom åren – 1200 personer.
  • Få individer slutade med heroin i samband med förskrivning av metadon.
  • Färre yngre personer i Schweiz använder nu heroin för att allt fler inser konsekvenserna av heroinmissbruk.
  • I Schweiz är nu många heroinmissbrukare mellan 50 och 60 år. Snart kommer dessa att behöva vård på ålderdomshem vilket innebär att myndigheterna måste börja fundera på speciella enheter för individer med ’speciella behov’.
Vare sig de kommunala knarkstugorna (politiskt korrekt kallade injektionsutrymmen), distribution av heroin eller omfattande metadonprogram är orsaker till att färre unga människor börjar med heroin. Heroin är idag drogen för ’losers’ i Schweiz eftersom, som sagt, allt fler inser kopplingen mellan användning av heroin, risker och skadeverkningar. Har denna insikt löst problemet? Nix, flera har istället börjat använda ecstasy eller kokain.

Att hävda att den schweiziska liberala narkotikapolitiken påverkat utvecklingen i positiv riktning är inget annat än ett försök att förvanska den faktiska situationen.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0