Organiserad brottslighet i EU

Fredag 2 juni presenterades den första rapporten, OCTA (Organised Crime Threat Assessment), om hotet från den organiserade brottsligheten i EU.

OCTA, som ersätter den tidigare rapportformen EU Organised Crime Report, skiljer sig i tvä väsentliga avseenden från EU Organised Crime Report, dels genom att OCTA innehåller information från ett flertal olika källor, dels genom att OCTA försöker uttala sig om den framtida utvecklingen när det gäller den organiserade brottsligheten.

Den nu publicerade rapporten identifierar och värderar hoten, beskriver de organiserade brottgrupperingarnas struktur och modus operandi och vilka huvudsakliga typer av brottslighet som påverkar EU.

I rapporten identifieras fyra huvudgrupper inom den organiserade brottsligheten

  1. områdesbaserade, inhemska grupperingar med omfattande transnationella aktiviteter
  2. huvudsakligen etniskt homogena grupper vars ledare och huvudsakliga tillgångar finns utomlands
  3. dynamiska nätverk av kriminella
  4. grupperingar med strikt definierade organisatoriska principer utan någon speciell etnisk komponent men med omfattande internationell aktivitet.

Enligt rapporten kräver följande områden speciell uppmärksamhet när det gäller den organiserade brottsligheten på EU-nivå:

  • Narkotikasmuggling, speciellt av syntetiska droger
  • Människohandel och illegal invandring
  • Bedrägeri
  • Förfalskning av euro
  • Varumärkesförfalskning och brott mot upphovsrätten
  • Penningtvätt

När det gäller regionala mönster för brottsligheten pekar rapporten på följande:

  • För sydvästra Europa – illegal invandring, smuggling av kokain och cannabis för vidare distribution inom EU
  • För sydöstra Europa – smuggling av heroin, illegal invandring och människohandel
  • För nordöstra Europa – illegal handel med varor som är högt beskattade i området
  • Knutpunkter för transporter, speciellt hamnar och flygplatser med trafik över Atlanten, som kan användas för förflyttning av olika ’varor’ till och från EU – speciellt narkotika.

De olika organiserade kriminella grupperingarnas verksamhet inom EU kan, med några exempel från rapporten, kort beskrivas som följer:

  • Organiserad brottslighet förekommer i alla medlemsstater och blir alltmer internationell till sin sammansättning. Den organiserade brottsligheten använder legitima affärsstrukturer och de blir alltmer specialiserade i sin kriminella verksamhet. Många befinner sig i en position där de har möjlighet att påverka handelspartners, tjänstemän och/eller poliser och den organiserade brottsligheten utvecklar alltmer effektiva motåtgärder mot polisens aktiviteter.
  • Organiserad brottslighet i t ex Estland, Lettland och Litauen påverkas i första hand genom närheten till Ryssland, som inte bara är en källa för handel med illegal tobak, alkohol och heroin från Centralasien utan som också utgör en marknad för stulna fordon och syntetiska droger. Också Vitryssland och Ukraina spelar en roll i det kriminella systemet.
  • De fyra nordiska länderna delar vissa gemensamma ’drag’. Motorcykelgäng spelar, även om de inte är ensamma om det, en viktig roll bland existerande grupperingar verksamma inom organiserad brottslighet. I Finland är påverkan stor från Estland-baserade kriminella grupperingar som står för merparten av illegala varor och ’tjänster’.
  • Beträffande Sverige finns, vid sidan av baltisk organiserad brottslighet och stark närvaro av motorcykelgäng, omfattande kriminell aktivitet av ex-jugoslaver och etniska albaner.
  • I Polen, Tjeckien, Slovakien, Slovenien och Ungern är grupperingarna i huvudsak inhemska och homogena och verksamma inom mer traditionell kriminalitet. Polen skiljer sig något från de andra länderna genom att grupperingarna är ganska heterogena och har starka utländska inslag.
  • Spanien, Portugal och i viss mån Italien förknippas i huvudsak med heterogena grupperingar. Beträffande Italien nämns speciellt maffiagrupperingen ’Ndrangheta.
  • När det gäller Spanien, som är en viktig knutpunkt för narkotikasmuggling, nämner rapporten två faktorer som påverkar den kriminella verksamheten, dels kulturella och ekonomiska band med Sydamerika, dels närheten till Marocko. Detsamma kan sägas om Portugal och landets band till Brasilien
  • Irland med nära kontakter med Storbritannien förefaller ha nära kriminella kontakter med Nederländerna, Belgien, Västtyskland, Luxemburg och norra Frankrike.
  • Närheten till Balkan påverkar kriminaliteten i t ex Italien och Grekland.

Rapporten beskriver vidare hur de olika kriminella grupperingarna ’arbetar’ (den internationella dimensionen, gruppstrukturer, användningen av legala affärsstrukturer, specialisering, inflytande, våld och motåtgärder för att undgå upptäckt och åtal).

Rapportens femte avsnitt redovisar nyckelfaktorer som bidrar till att underlätta den organiserade brottslighetens verksamhet (förfalskning av dokument och ID-handlingar, teknologi, missbruk av transportsektorn, utnyttjande av den finansiella sektorn, globalisering och gränserna).

Av lättförklarliga skäl kan några specifika detaljer om en verksamhet vars syfte är att krossa den organiserade brottsligheten inte offentliggöras. Rapporten är därför mycket allmänt hållen men ger ändå en aning om problemområdet.

Du hittar hela rapporten (26 sidor) här.

Läs också:
Organised crime sitaution report 2005 - Europe
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Penningtvätt och finansiell brottslighet i Östersjöområdet
Penningtvätt och finansiering av terrorism

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0