Öppna jämförelser av landstingens sjukvård

För första gången presenteras i dag samlade och öppna jämförelser av landets hälso- och sjukvård.

Detta är ett första steg mot en nationell modell för att öppet redovisa och jämföra vårdens kvalitet och effektivitet. Nya jämförelser ska i framtiden presenteras kontinuerligt med både fler och bättre mått.

I en gemensam rapport redovisar Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen jämförelser av landstingens hälso- och sjukvård. Rapporten innehåller mer än 50 olika mått, så kallade indikatorer, där landstingen jämförs med varandra när det gäller medicinska resultat, tillgänglighet, patienterfarenheter och kostnader för vården.

Resultaten visar att det finns skillnader mellan landstingen. Inom vissa områden är skillnaderna mellan landstingen relativt små, exempelvis överlevnad i bröstcancer och dödlighet i hjärtinfarkt.

Andra mått visar däremot på stora skillnader mellan landstingen. Det gäller till exempel andelen knä- och höftledsoperationer som måste göras om. Stora variationer finns också för andel strokepatienter som fortfarande behöver hjälp tre månader efter utskrivning, spädbarnsdödlighet och andel sena aborter.

Jämförelserna visar också att dyrast inte alltid är bäst. Det vill säga att höga kostnader inte alltid ger de bästa resultaten, lika lite som att låga kostnader nödvändigtvis ger sämre resultat.

Läs också:
Hela rapporten Öppna jämförelser
Bilaga till rapporten
Öppna jämförelser, OH-material

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0