Förslag om ny myndighet - Forensiska institutet (FORI)

RMV/SKL-utredningen har idag överlämnat ett delbetänkande till justitieminister Thomas Bodström om en sammanläggning av Rättsmedicinalverket och Statens kriminaltekniska laboratorium. Den nya myndighetens namn föreslås bli Forensiska institutet (FORI).

Rättsmedicinalverket (RMV) är central förvaltningsmyndighet för rättsmedicinsk, rättskemisk, rättsgenetisk och rättspsykiatrisk verksamhet. Verket svarar bland annat för rättsmedicinska obduktioner, rättspsykiatriska undersökningar, droganalyser och faderskapsutredningar.

Vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) utförs en mängd olika typer av laboratorieundersökningar i anledning av misstanke om brott. Laboratoriet analyserar beslag av narkotika samt DNA-prover från personer som misstänks för brott och DNA-spår från brottsplatser. Man undersöker vidare bland annat vapen och ammunition, misstänkt förfalskade dokument samt sko- och verktygsspår som säkrats vid brottsplatser.

RMV/SKL-utredningen har haft till uppdrag att överväga för- och nackdelar med att lägga samman RMV och SKL till en myndighet. Med anledning främst av att de båda myndigheterna utför flera typer av undersökningar som är av likartad karaktär - främst DNA- och droganalyser - och att deras roller som forensiska expertorgan inom rättsväsendet i princip är identiska, ser utredningen många fördelar med en sammanläggning. De viktigaste av dessa är att
- den statliga forensiska funktionen förstärks,
- den forensiska verksamhetens oberoende understryks,
- förutsättningarna för det forensiska FoU-arbetet förbättras,
- ledningen och styrningen blir mer enhetlig och verkningsfull,
- den forensiska delen av brottsutredningsarbetet underlättas,
- den rättsbiologiska verksamheten kan samordnas,
- verksamheten med droganalyser kan samordnas
- administrationen effektiviseras, och
- verksamhetens allmänna samhällsnytta kan tas bättre tillvara.

Forensiska institutet bör inrättas som en myndighet direkt under regeringen och svara för samtliga de uppgifter som RMV och SKL gör idag. Driften av den rättspsykiatriska undersökningsverksamheten föreslås dock i sin helhet föras över till sjukvårdshuvudmännen. Staten genom Forensiska institutet bör emellertid vara huvudman för denna verksamhet.

RMV finns på flera orter runt om i landet, bland annat i Linköping.

SKL har i princip all sin verksamhet förlagd till Linköping. Utredningens förslag innebär att Forensiska institutet ska ha sitt säte i Linköping. Förutom för RMV:s ledningskansli i Stockholm innebär förslaget dock inte någon omlokalisering av SKL:s eller RMV:s verksamheter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0