Förslag om ändrade regler för innehav av narkotika

Ett ’läckage’ i brittiska inrikesministeriet visar att den brittiska regeringen har planer på att strama upp bestämmelserna om åtal för narkotika.

Av ett brev till det rådgivande organet i narkotikafrågor, the (ACMD) Advisory Committee on the Misuse of Drugs, framgår att regeringen vill sätta upp klara ’tröskelvärden’ för innehav av olika droger för eget bruk.

Mängder över de föreslagna tröskelvärdena kommer att resultera i åtal för innehav av narkotika för försäljning. De nu föreslagna mängderna är mycket lägre, inte minst beträffande cannabis, än vad den numera sparkade inrikesministern David Blunkett förmodligen hoppades på när han gjorde sitt bästa för att avkriminalisera bruket av cannabis.

Den brittiska regeringen föreslår nu följande tröskelvärden:
Cannabis
Regeringen föreslår nu 5 gram till skillnad från det ursprungliga förslaget på 133 gram hasch och 500 gram marijuana. ACMD föreslår att gränsen sätts vid 28 gram.

Ecstasy
Regeringen föreslår tröskelvärdet 1,5 gram och menar att värdet ska anges i gram snarare än i antalet tabletter eftersom ecstasy också förekommer i pulverform.
ACMD föreslår att gränsen sätts vid 2,0 gram.

Amfetamin
Regeringen föreslår här 14 gram som tröskelvärde. ACMD föreslår 10 gram.

Heroin, kokain och crack
Tröskelvärdet för dessa preparat sätts vid 2 gram.

Som ett brev på posten kommer naturligtvis liberaliserings- och legaliseringsförespråkarna att protestera mot det som de kan förväntas kalla ett fasansfullt ingrepp i den mänskliga rättigheten att knarka.

Att den engelska regeringen å andra sidan är sällsynt virrig i sitt drogpolitiska arbete är ingen nyhet. Det saknas linjer - i vart fall raka sådana. Därför är det inte att undra på att de som ska verkställa brittisk narkotikapolitik ofta är lika förvirrade som vissa ny-jointade haschmissbrukare. Det senaste exemplet på förvirringen är idéer om att det kanske kunde vara en bra idé att ge heroin till heroinister, vilket självklart röner uppskattning – inte minst bland heroinisterna. Mer om detta senare.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0