UK Threat Assessment Report offentliggjord idag

The United Kingdom Threat Assessment (UKTA), som tidigare publicerats av NCIS (the National Criminal Intelligence Service) ges i år ut av den nya organisationen SOCA (Serious Organised Crime Agency).

Sedan den 1 april i år har SOCA ersatt NCIS, the National Crime Squad (NCS), delar av HMRC (Her Majesty´s Revenue and Customs) och the UK Immigration Service (UKIS).

I introduktionen till rapporten konstateras att vinsterna som kan göras av grov organiserad brottslighet garanterar att de olika aktiviteterna fortsätter att vara attraktiva och det övergripande hotet mot Storbritannien fortsätter att vara stort samtidigt som det ökar i omfattning och komplexitet. De kriminella nätverken är mer rörliga, utvidgade och flexibla, delvis på grund av att de använder specialister inom olika områden (för penningtvätt, logistik, dokumentförfalskning mm). Samtidigt har den ökade tillgången till informationsteknologi såväl underlättat som gett upphov till nya former av kriminell aktivitet.

Smuggling av tung narkotika fortsätter att vara den mest synliga formen av grov organiserad brottslighet och försiggår i storskalig omfattning.

Några viktiga slutsatser i rapporten:
* Hotet från den organiserade brottsligheten är omfattande.

* Uppskattningsvis kostar den grova organiserade brottsligheten det brittiska samhället uppemot 20 miljarder pund per år (cirka 270 miljarder kronor).

* De flesta kriminella är brittiska medborgare, inklusive brittiska medborgare från etniska minoriteter, men även ett stort antal utländska medborgare är knutna till den grova organiserade brottsligheten.

* Merparten av de som ägnar sig åt grov organiseraad brottslighet är engagerade i sådan brottslighet inom flera områden.

* Även om Turkiet spelar stor roll när det gäller smuggling av heroin och Spanien samma roll när det gäller kokain, så är Nederländerna Europas största, sekundära distributionscenter för heroin och kokain och, tillsammans med Belgien, världens främste producent av ecstasy. Nederländerna är också 'värdland' för en del brittiska 'narkotikamäklare'.

* Omfattande import och distribution av heroin till Storbritannien domineras av etniska, turkiska organiserade kriminella grupper, men också sydasiatiska (i första hand pakistanier) och vita brittiska kriminella är inblandade.

* Sydamerikanska (colombianska), spanska, holländska, brittiska och andra kriminella, ibland i samarbete, transporterar stora mängder kokain genom Europa och till Storbritannien.

Rapporten ger en grundläggande lektion i ämnet organiserad brottslighet och alla med intresse för ökad kunskap inom området bör ta del av rapporten i sin helhet. Du hittar rapporten i sin helhet här.


Torgny Peterson


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0