Stärkt patientsäkerhet inom den psykiatriska vården

"Det är viktigt att vi stärker patienternas rättssäkerhet i samband med intagning till psykiatrisk tvångsvård." Det säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson i en kommentar till regeringens beslut att lämna ett uppdrag åt Socialstyrelsen att utreda behovet av särskilda krav för läkares behörighet att utfärda vårdintyg. Vårdintyget är det första steget i en tvåläkarprövning vid intagning till psykiatrisk tvångsvård.

Socialstyrelsen ska analysera vad som legat till grund för fall när vårdintyg har utfärdats men beslut om intagning inte har fattats och i vilken utsträckning vårdintyget i sådana fall har utfärdats av läkare med begränsad kompetens. Socialstyrelsen ska vidare analysera vilken kompetens eller erfarenhet som bör krävas för läkares behörighet att utfärda vårdintyg, samt vilka konsekvenser skärpta behörighetskrav kan medföra.

Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2007.

Bakgrunden till uppdraget är en rapport från Socialstyrelsen (Effekter av ändringar i de psykiatriska tvångsvårdslagarna), som överlämnades till regeringen 2001. I rapporten uppges att antalet vårdintyg som inte ledde till tvångsintagning under ett halvår uppgick till 662. Det innebär att under ett år inte mindre än ca 1 300 vårdintyg eller drygt 18 procent inte ledde till intagning. Siffran tyder enligt Socialstyrelsen på att vårdintyget många gånger varit förhastat eller bristfälligt. Socialstyrelsen, som konstaterade att siffran ökat kraftigt sedan en föregående studie 1996/97, ansåg att detta kan tala för att vårdintygen godkänns i mindre omfattning därför att de skrivs på osäkra indikationer av läkare som är ovana vid vårdintygsbedömningar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0