Stäng alla kommunala knarkarkvartar

Ännu har ingen svensk politiker kommit på den vansinniga idén att öppna kommunala knarkarstugor där missbrukare är välkomna att inta medhavd narkotika.

I vårt västra grannland, Norge, har däremot politikerna anammat idén om att gratis sprutor och kommunala knarkarkvartar är en utmärkt idé. Som grädde på moset tillåts dessutom Oslo av någon underlig anledning att fortfarande vara med i organisationen European Cities Against Drugs.

Idén med att hjälpa missbrukare att upprätthålla sitt missbruk utvecklades av drogpolitiska opportunister i Schweiz, som sedan försökt sprida ett underlättande av missbruk till andra länder, i samarbete med likasinnade opportunister, på jakt efter en ny karriär, i bland annat Tyskland, Australien och Schweiz.

Just nu pågår en het debatt i Vancouver, eller 'Vansterdam', som staden kallas efter sina tappra försök att åtstadkomma en lika drogtolerant narkotikapolitik som den som förekommer i Holland i allmänhet och Amsterdam i synnerhet.

Vancouvers 'fackförening' för missbrukare, ' The Vancouver Area Network of Drug Users', har bjudit in Kanadas nye premiärminister Stephen Harper på besök för att försöka övertyga honom om finesserna med 'Insite', den kommunala knarkstugan i Vancouver.

Nu har 'fackföreningen' i Vancouver också fått stöd av parlamentariker i Australien där 110 medlemmar från the Australian Parliamentary Group for Drug Law Reform har skrivit ett brev där dom, från andra sidan jordklotet, förklarar hur bra Vancouvers kommunala knarkarkvart är. Ett utmärkt exempel på samordnad lobbyverksamhet.

Även om politiker alltför ofta sätter upp tummen i vädret för att känna åt vilket håll det blåser kan man kanske hoppas att Kanadas premiärminister den här gången sätter upp ett annat finger, vilket förmodligen skulle vara lika effektfullt som när Vancouvers borgmästare deklarerade att han betalat en prostituerad pengar för att hon skulle kunna köpa narkotika eller när ledaren för demokraterna i South Australia, Sandra Kanck, nyligen förklarade hur bra ecstasy kan vara och att ecstasy inte är farligt. (Hon förlorade förresten en förtroendeomröstning bland partiets medlemmar så det kanske är dags för en 'time out' tills stormen bedarrar).

I brist på kunskaper tvingas tyvärr alltför ofta politiker till effektfyrverkerier för att dölja sin okunnighet. Att sådana fyrverkerier drabbar många verkar inte bekymra.

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Henrik

I brist på kunskaper tvingas tyvärr alltför ofta politiker till effektfyrverkerier för att dölja sin okunnighet. Det är sant. Till exempel när politiker kräver ännu hårdare tag mot droger, dvs droganvändare. Som om ett medicinskt problem – ett drogberoende – skulle kunna lösas med ännu längre fängelsestraff. Renodlad populism. Titta på USA. De har mycket hemska obligatoriska minimum straff för en rad drogrelaterade brott men ni kan se med egna ögon hur mycket eller hur lite det har hjälpt att begränsa droganvändningen.

2006-07-18 @ 18:33:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0