Sist ut - med tre mål

Sist ut - med tre mål
Foto: Torgny Peterson

Det är i och för sig inte lätt att vara den sista talaren under Almedalsveckan och det faktum att Maud Olofsson valt att hålla sitt tal kl. 14.00 då solen sken som bäst och temperaturen uppmätte 28 grader ökade kanske inte direkt folks vilja att ta sig till Almedalen. När Olofsson började tala fanns trots det strax under 1.000 åhörare på plats.

Inte heller Maud Olofsson presenterade några revolutionerande nyheter men betonade flera gånger under sitt tal att vi står inför en "omvälvande klimatförändring", som kräver kraftfulla åtgärder. "Våra barn och barnbarn kommer att drabbas om vi inte agerar nu."

På samma sätt som övriga partiledare, oavsett partitillhörighet, klargjorde Olofsson att en enig Allians har en fullmatad varudeklaration för sin politik medan vänsterkartellen inte vet vare sig vem som ska köra eller vart man ska köra och dessutom har svårt att hitta rätt riktning eftersom kartan är för gammal.

Vid flera tillfällen kritiserade Olofsson också vänsterkartellens spenderbyxor och menade att "pålitliga löften ställs inte ut på kritik". Hon uppmanade vänsterkartellen att återkomma med hur alla de utgifter som de föreslår ska finansieras.

Vad vill då centerpartiet? Maud Olofsson nämnde de tre viktigaste målen för partiet:
1. Fler jobb och fler växande företag för att säkra välfärden
2. Förnya välfärden
3: Ta itu med klimatförändringar och andra viktiga miljöfrågor

Efter 12 års socialdemokratisk politik går det fortfarande bra för storföretagen, men allt fler ställs nu utanför. "Ungdomsarbetslösheten är ett av våra största problem idag och det finns fler förtidspensionärer än företagare." Samtidigt som detta sker, väljer Persson att inte se, sa Olofsson. "Kanske det ligger något i att makten förblindar." När det gäller bidrag kontra inkomst av arbete sa Olofsson att "vi ifrågasätter om det ska vara mer lönsamt att leva på a-kassa än på eget jobb."

Centerpartiet har också planer för skolan och vad som ska hända efter skolan då man ska erbjuda en arbetsförmedling - "statlig, privat eller ideell" - som har möjlighet att matcha den skolutbildning som finns med lämpligt arbete. Småföretagarna fick också ett ord på vägen. Eftersom småföretagarna behövs för den svenska välfärden meddelade Olofsson att "vi ska sänka arbetsgivaravgifterna. Du ska få tid att driva företag och inte tvingas leka byråkrat."

Torgny PetersonKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0