Pippi Långstrump-varning från Folkpartiet

Pippi Långstrump-varning från Folkpartiet
Foto: Torgny Peterson 

Så var det då dags för Lars Leijonborg och Folkpartiet att ta scenen i Almedalen i besittning på fredagskvällen. Inte helt oväntat kom en stor del av hans anförande att handla om den svenska skolan.

Inledningsvis ställde Leijonborg frågan om vem som vunnit slaget om Almedalen. "För mig är svaret uppenbart - Alliansen", konstaterade han. "Vi levererar - dom [vänsterblocket] havererar."

Leijonborg utgick från ett par exempel från Gotland då han skulle beskriva dels det handelspolitiska läget, dels situationen i den svenska skolan. Beträffande en framgångsrik handelspolitik berättade han om Gotlands expansion, framgångar och internationella kontakter i handelssammanhang under Hansatiden och konstaterade att redan 1555 omnämnde en biskop det faktum att "handel ger välstånd". Och vidare, "Attac har fel - Handel är inte utsugning. Handel är välstånd. Vi ska göra som gotlänningarna gjorde på Hansatiden."

I sin beskrivning av den svenska skolan utgick Leijonborg från Pippi Långstrumps berättelse om en skola i Argentina i en av Astrid Lindgrens böcker. Pippis skolexempel från Argentina - 0 läxor, mer lov än skola, godis till alla och lärare som gör jobbet snarare än eleverna gick hem hos publiken i Almedalen och med Pippis berättelse som utgångspunkt sa Leijonborg att "Vi har utfärdat en Pippi Långstrump-varning för den svenska skolan", dvs svensk skola liknar, enligt Folkpartiet, mer och mer den kravlösa skola Pippi beskriver. "Resultaten i svensk skola sjunker...Många i vår tid fortsätter flumpratet om att allt ska vara så lätt...Vänsterpartiets förslag [om inga läxor] hör till en av de värre stolligheterna...Leve pluggskolan..Mer ordning och reda..kunskapsfokusering...fler lektioner och också mer läxor" är citat ur talet som sammanfattar Leijonborgs och Folkpartiets synpunkter på dagens svenska skola.

Liksom övriga partiledare talade Leijonborg också om utanförskapet i Sverige och betydelsen av att utveckla möjligheterna på arbetsmarknaden. Bort från bidragsberoende så snart det är möjligt. "Vi står för att den som är frisk ska försörja sig själv. Det är ingen mänsklig rättighet att bli försörjd av andra", sa Leijonborg. Samtidigt ska "samhället bygga på solidaritet och vi kommer inte att ge upp kampen för rättvisa villkor för de handikappade" med tydlig adress till organisationen JAG (Jämlikhet Assistans Gemenskap) vars representanter och assistenter tålmodigt infunnit sig varenda eftermiddag och kväll i Almedalen).

Av oro för att väljarna inte ska betrakta Folkpartiet som ett parti som bryr sig om miljöfrågorna uppehöll sig Leijonborg en hel del vid miljötemat och berättade bland annat att den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet i höstas formade en tuffare miljöpolitik. "Miljöfrågorna kommer definitivt inte att glömmas bort i en ny regering", lovade Leijonborg.

Några kängor åt Göran Persson blev det också - bland annat "Ropen skalla herrgård åt alla."

Omkring 1.000 personer hade kommit till Almedalen för att lyssna på Leijonborg.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0